Hold øje med forsikringspriserne

Forsikringsgiganten Tryg har varslet præmieforhøjelser, og selvom de fleste af selskabets konkurrenter tøver med at følge trop, peger alt på nye generelle prisstigninger, vurderer analytikerne overfor Penge.dk.

GENERELT

De varslede præmiestigninger for Tryg’s kunder kommer ikke til at brede sig til landets andre store forsikringsselskaber lige med det samme – hvis man skal tro forsikringsselskaberne selv.

En rundringning Penge.dk har foretaget til landets største forsikringsselskaber, viser godt nok, at Tryg foreløbig står alene med præmieforhøjelserne.

Men spørgsmålet er imidlertid, om selskaberne i virkeligheden lurpasser på hinanden, og afventer det bedste tidspunkt at følge trop på.

Indbo og vejrskader

De private forsikringskunder har nemlig haft god grund til at frygte generelle præmiestigninger, efter at Trygs ledelse i forbindelse med selskabets skuffende halvårsregnskab i sidste uge måtte erkende, at den seneste tids stigende antal indbrud og vejrskader havde ført til en større skadesudbetalinger end forventet. For både indbrud og vejrskader er generelle markedsforhold, der i sagens natur ikke blot rammer Tryg på pengepungen, men alle de danske forsikringsselskaber, der forsikrer boliger og indbo.

Alligevel har ingen af Trygs konkurrenter endnu benyttet lejligheden til selv at lancere præmiestigninger, og som nævnt viser vores rundringning, at det heller ikke aktuelt. Sådan da.

For selvom hverken Alka, Codan, Gjensidige, GF, TopDanmark eller IF angiveligt har konkrete planer om at hæve præmierne yderligere i den kommende tid, så er selskaberne heller ikke ligefrem villige til at garantere, at præmierne bliver holdt i ro i fremtiden.

Præmieniveauet afspejler risikoen

Hos Alka forsikring forklarer administrerende direktør, Jens Bærentsen godt nok, at selskabet har taget højde for ændringerne i vejr og indbrud, og derfor ikke er på vej med præmiestigninger i øjeblikket.

Samme besked giver pressechef hos Codan, Mads Houe, der forklarer, at selskabets nuværende præmieniveau afspejler risikobilledet, og at “der skal flere ændringer til, før det får indflydelse på vores præmier.”

Stort set samme udmelding giver selskabet GF, der ellers er i gang med at implementere tidligere varslede præmiestigninger netop nu.

Her erkender direktør Lars Saltofte dog, at vandskader og indbrud har sat sine spor på bundlinien, men han siger også, at selskabet med de seneste stigninger på op mod 15 procent foreløbig har “gennemført de præmieforhøjelser, vi har planlagt.”

Usikkerhed om skadernes omfang

Men hos Trygs største konkurrent, TopDanmark, vil kommunikationsdirektør Steffen Heegaard ikke afvise, at der igen kan blive kigget nærmere på præmierne:

“Vi har jo annonceret, at vi vil hæve præmierne lidt på privatsiden, og det har vi gjort løbende i det seneste års tid. Udover det har vi ingen aktuelle planer om at hæve priserne, men det skal dog siges, at vi ser på skadesudviklingen over en periode. Viser det sig, at risikoen for skybrud stiger, så er det klart, at vi ikke kan udelukke at der kommer præmieforhøjelser fremover, fortæller han.

Imens holder selskaberne IF og Gjensidige sig helt fra at love kunderne noget. Hos IF forklarer pressemedarbejder Carsten Müller, at de ekstra udgifter kan mærkes, men nøjes med at fastslå, at ændringer i præmierne er noget, som selskabet vil tage stilling til i fremtiden.

Hos Gjensidige forklarer koncerndirektør Kim Rud-Petersen, at selskabet endnu ikke har tilstrækkeligt overblik over skaderne, til at melde klart ud:

“Det har været et hårdt år på mange måder, og vi vil naturligvis se nærmere på det omkring prisstigningerne, når vi har gjort vores skader op. Det er klart, at ser vi den samme udvikling som hos Tryg, så vil vi ty til nogle af de samme tiltag,” siger han.

Tryg går typisk forrest

Ifølge selskaberne selv er der altså meget, der tyder på, at dine forsikringer ikke stiger yderligere i pris lige med det samme.

Men som forsikringskunde bør du tage forsikringsselskabernes tilbageholdenhed med et vist forbehold. Ifølge forsikringsanalytiker hos Sydbank, Christian Hede, har forsikringsselskaberne nemlig aldrig konkrete planer om at hæve præmierne – førend de selv offentliggør dem.

“Der er meget konkurrencepolitik i sådan noget her. Hvis man kan nå at få Tryg til at sætte priserne op nu, og selv vente til senere, så kan man nå at skaffe nogle kunder først. Jeg vil jo ikke kalde dem løgnere, men det er klart, at hvis situationen om tre måneder er, at de største konkurrenter har sat priserne op, så er situationen en helt anden. Og jeg mener stadig, at der er nogle, der vil følge trop og sætte priserne op,” vurderer Christian Hede og slår fast, at alle forsikringsselskaberne jo taber penge, når det regner eller sner.

Samtidig påpeger han, at Tryg, som Danmarks største forsikringsselskab, efterhånden er kendt for at være det selskab, der går forrest, når præmierne skal stige, hvorefter resten af forsikringsmarkedet følger efter.

“Det har vi set flere eksempler på. Tryg har jo den største markedsandel i Danmark, og derfor er der mange, der vil følge med dem, når præmierne stiger,” forklarer han.

Ifølge Christian Hede er det ikke ensbetydende med, at forsikringsselskaberne fører kunderne bag lyset. Men det betyder, at man ikke skal lægge for meget vægt på, hvad forsikringsselskaberne gør – eller siger – på den korte bane.

Hele branchen følger med

Christian Hede’s analyse bliver – måske lidt overraskende – bakket op af det sidste forsikringsselskab i Penge.dk’s rundspørge, Almindelig Brand.

Her forventer privatdirektør Pia Holm nemlig ikke blot kommende præmiestigninger i sit eget selskab, men i hele branchen generelt.

“Der er ingen tvivl om, at vi får brug for at revurdere vores præmier fremover, for indtægter og udgifter står ikke mål med hinanden lige nu. Og derfor følger vi nøje med i, hvad der sker på markedet. Hvis de andre selskaber går op, så gør vi selvfølgelig det samme. Så det er en overvejelse om, hvornår markedet er klar til at vi trykker på prisen. Det er jo spillet i vores branche: Hvem tør melde ud først. Og nu har Tryg så meldt ud først.”

Vil det sige, at du forventer, at forsikringer af bolig og indbo i almindelighed vil blive dyrere fremover, uanset hvor man er forsikret?

“De andre er simpelthen nødt til at følge trop. Ingen af os har jo råd til at have combined ratios på over hundrede. Forsikringsbranchen som helhed har simpelthen behov for at hæve priserne, for i øjeblikket tjener vi ingen penge,” konkluderer Pia Holm.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display