Her kan du valutadope din løn som expat

Se listen med de destinationer, hvor valutaen arbejder mest for din løn.

  Foto: istockphoto.com  

GENERELT

Som udsendt medarbejder kan du være så heldig at få lidt ekstra ud af din løn udelukkende på grund af valutakurserne. Men det er bestemt ikke ligegyldigt, hvor du er expat, eller hvordan din løn afregnes.

Penge & Privatøkonomi har sammen med Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen, kigget på valutaudsving i 140 lande over det seneste år. Afhængig af om din løn afregnes i danske kroner eller den lokale valuta, så er der nogle lande, der er langt mere fordelagtige for din lønindkomst end andre. 

Udnyt den lokale valuta

De tre lande, som kronen er blevet svækket mest over for, er Somalia og Djibouti i Afrika samt Guatemala i Mellemamerika. Det vil sige, at hvis man får løn i den lokale valuta, ville disse være mest værd herhjemme i Danmark. Men her kommer spørgsmålet om politisk usikkerhed og stabilitet samt den generelle levestandard ind i billedet, og i den forstand er det ikke de mest oplagte destinationer.

”Er du til sol, varme og hvide palmestrande, så er der også muligheder på Maldiverne, Seychellerne og Costa Rica eller måske Aruba, som også alle har en valuta der er blevet markant stærkere i forhold til kronen,” siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

En ting er ren valutaspekulation, men hvis destinationen skal give lidt mere mening arbejdsmæssigt, så ligger USA rigtig højt på listen, efterfulgt af de Forenede Arabiske Emirater (Dubai), hvis valuta følger dollaren.

Qatar, Macau og Hong Kong er også lande, hvor aflønning i den lokale valuta vil gøre lønposen endnu tungere herhjemme i Danmark. Enslydende er det dog, at man skal rimeligt langt væk for at finde de lande, hvor valutaen er blevet styrket mest over for den danske krone. Under mere hjemlige himmelstrøg er det Storbritannien og Schweiz, hvor valutaerne er blevet styrket mest.

Her er kronen mere værd

Hvis du derimod får udlandslønnen i danske kroner, behøver du ikke rejse om på den anden side af jorden for at udnytte valutakursen til egen fordel. Her skiller Rusland og Ukraine sig ud som lande, hvor kronen er betydeligt mere værd nu. Men det er måske heller ikke de mest oplagte lande at rejse til som expat netop nu. Går du efter et land med en smule mere sikkerhed og stabilitet, så er Brasilien det land, hvor man får tredjemest for sine kroner ud af de 140 lande vi har set på.

Hvis du gerne vil holde dig helt væk fra de mest ustabile og usikre regimer, så er en smuttur til vores naboland Norge faktisk også op som en mulighed, med en svækkelse af den norske krone på 10 pct. over det seneste år. Det samme gør sig gældende i Tyrkiet, og så er der også en mulighed på den anden side af jorden, nemlig i Australien.

Sats på det sikre

Et er dog, hvad der er sket med valutaen over det seneste år - noget andet er, hvad der kommer til at ske over det næste år. Hvis du vil undgå at skulle bekymre dig for meget om valutaændringer, så er det oplagte valg at finde et arbejde inden for euroområdet.

I sidste ende bør favorable valutaforhold nok ikke være den eneste faktor, når man vælger, hvor i verden man gerne vil arbejde.

"Det er jo tillokkende, at den danske krone eksempelvis er blevet billigere i forhold til den norske krone, men leveomkostningerne i det enkelte land bør også indgå i ens overvejelser. Lønniveauet i landet er vigtigt, ligesom de bløde værdier, såsom ferie, barsel og lignende - der er de for eksempel ikke så generøse i USA," siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

Lige så vigtigt er det, at tage bestik af den politiske og økonomiske stabilitet i det pågældende land - hvorfor Somalia og Rusland måske ikke er de oplagte valg, trods at det er disse lande, der har de største ændringer over for den danske krone i hver sin retning.

Her er landende med den største valutafordel

(Procentændring i DKK i forhold til for et år over for følgende landes valuta: Minus er lig med at DKK er blevet svagere, plus er lig DKK er blevet stærkere. )

Top 5 - hvis din løn er i lokal valuta:

1. Somalia: -46,92 pct.

2. Djibouti: -21,14 pct.

3. Guatemala: -20,62 pct.

4. Maldiverne: -19,99 pct.

5. Costa Rica: -19,90 pct.

 

Fem andre gode destinationer, hvis din løn er i lokal valuta:

15. USA: -18,59 pct.

19. Forenede Arabiske Emirater (Dubai): -18,59 pct.

23. Qatar: -18,58 pct.

24. Macau: -18,55 pct.

26. Hong Kong: -18,54 pct.

 

Top 5 – hvis din løn er i DKK:

1. Rusland: +32,11 pct.

2. Ukraine: +25,36 pct.

3. Brasilien, +24,23 pct.

4. Colombia, +23,28 pct.

5. Hviderusland, +22,69 pct.

 

Fem andre gode destinationer, hvis din løn er i DKK:

11. Norge: +10,83 pct.

13. Tyrkiet: +9,31 pct.

20. New Zealand: +7,05 pct.

22. Australien: +6,72 pct.

26. Sverige: +2,73 pct.

 (Tallene er indsamlet 15/8 2015, og listen er udarbejdet af Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken)

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display