Har du sort guld i baghaven?

Meget sjælden sommertrøffel fundet i Borup. Se, hvordan du finder ud af, om der også vokser guld i din baghave

GENERELT

Hele 20 af de 22 officielle fund af sommertrøfler i Danmark er gjort på Midtsjælland eller syd derfor. Derfor er der umiddelbart bedre mulighed for at finde en sommertrøffel, hvis du har have i det område.

Sommertrøfler laver såkaldt mykorrhiza med træers rødder for at trives – det vil sige, at de kobler sig til roden. Træet overfører sukkerstoffer til svampen, og svampen overfører næringsstoffer til træet. De kobler sig oftest til hassel- eller bøgetræer, men kan også findes ved lind og eg. Så du skal have et af de træer i haven, eller din nabo skal.

Sommertrøflerne vokser op til 15-20 meter fra stammen. Der skal gerne være kalkholdig muld. Det er i den slags muld, sommertrøfler har de bedste vækstmuligheder.

Svigerfar troede det var ukrudt: Kokkeelev fandt sjældne trøfler til 9.000 kroner. Læs historien på Søndagsavisen.dk

Det bruger man trøfler til

  • Trøfler er generelt en smagsgiver, som bruges i ret små mængder.

  • Det drysses ofte ud over eksempelvis en pastaret eller blandes i en risotto, men det kan også bruges i alt fra en pølsefars til en lille forret eller tapas.

  • Der laves også både eddike og olie med trøffelsmag.

Vokser under jorden

Det er først, når de er meget modne – og hvis de er store – at du rent faktisk kan se dem med det blotte øje. I så fald bryder de frem i overfladen af jorden. Normalt vokser de under jorden, så derfor kan du med fordel grave lige så forsigtigt i mulden for at se, om der er nogen.

Når du støder på noget, du tror, er en sommertrøffel, skal du gerne sætte flueben ved følgende: Den er kartoffelformet eller knoldformet, meget fast og elastisk. Ydersiden er grov, sort og vortet. Indeni er den marmoreret med hvidlige årer og gulgrå til læderbrun sporemasse. De har en kraftig duft – når de er overmodne, lugter de af ammoniak.

Kan du tippe den økonomiske 13’er for brudepar på Søndagsavisen.dk?

Der er rig mulighed for at få be- eller afkræftet, om du rent faktisk har fundet en sommertrøffel. Gå til din grønthandler, eller upload et billede på nettet – der er et hav af hjemmesider, der beskæftiger sig med den slags. Blandt andre Dansk svampeatlas.

Kilder: Denstoredanske.dk, Dansk svampe-atlas, Thomas Læssøe, svampeekspert fra Danmarks Naturhistoriske Museum, auktionshuset Sotheby’s

Trøffel til to millioner 

Der er tre populære typer spisetrøfler, som typisk vokser frit i Italien og Sydspanien. De er svære at finde, da de hovedsageligt vokser under jorden, og derfor er de også dyre.

Sommertrøfler

  • Pris: 3.000 kr. kiloet.

Sorte trøfler

  • Pris: 15.000-18.000 kr. kiloet.

Hvide trøfler

  • Pris: 30.000 kr. kiloet.

Den dyreste trøffel, der nogensinde er solgt, var en hvid trøffel. Den vejede lige i underkanten af et kilo og kostede i 2010 en taiwansk køber 417.000 dollars – eller godt to millioner kroner.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display