Guldæg til en milliard ligger gemt i NKT

Trykfølsomme rør til brug i oliebranchen er blevet et guldæg for NKT-koncernen.

GENERELT

De seneste ni måneder har aktiemarkedet høvlet 74 procent af kursen på NKT til i skrivende stund 116, og det har for alvor gjort selskabet interessant for langsigtede investorer. Faktisk er kursen så langt nede, at næsten halvdelen af koncernens markedsværdi i dag stammer fra den relativt konjunkturuafhængige division NKT Flexibles. Parallelt med en lavere indtjening i divisionerne Nilfisk- Advance og NKT Cables tjener guldægget, Flexibles, nemlig styrtende med penge.

Alene for regnskabsåret 2008 venter NKT-ledelsen at hente 230 millioner kroner før skat fra Flexibles. Målt på indtjeningen er bidraget fra Flexibles i 2008 således nok til at begrunde cirka 80 procent af den aktuelle kurs. Og intet tyder på, at indtjeningen i 2009 og 2010 bliver lavere. Ganske vist vurderer NKT i sit seneste regnskab, at en oliepris på under 50 dollar “kan risikere at medføre et fald i antallet af igangsatte projekter og dermed – alt andet lige – medføre øget konkurrence blandt leverandører til sektoren.”

Overskudsgrad på 39%

Men på den anden side vurderer NKT’s ledelse, at Flexibles i kraft af sit “fokus på teknisk komplicerede systemløsninger” vil kunne imødegå en eventuel øget konkurrence. Indtil videre skriger offshoreindustrien dog på fleksible og trykfølsomme rør til brug under vandet. Efterspørgslen var i de første ni måneder af 2008 så stor, at NKT var i stand til at presse overskudsgraden (EBITDA) op på 39 procent, hvilket er mere end dobbelt så meget, som kunderne under mere normale markedsforhold vil acceptere.

Hvis vi skal sætte en prisseddel på Flexibles, er det næppe realistisk at tage udgangspunkt i så høj en margin. Mere realistisk er det at kaste blikket på Flexibles britiske konkurrent, Wellstream, der er noteret på børsen i London. Vurderet efter indtjening, omsætning og vækst i de to selskaber, er der i grove træk lagt op til en pris på Flexibles i omegnen af 2,4 milliarder kroner. Da NKT ejer 51 procent af Flexibles, kan koncernens andel af guldæggets værdi ultimo 2008 beregnes til 1.224 millioner kroner, hvilket udgør cirka 44 procent af den aktuelle markedsværdi af NKT.

Formår Flexibles at vokse med blot halvdelen af den årlige vækstrate på 37 procent (!) siden 2003, er der lagt op til en omsætning på 2 milliarder kroner i 2010, hvilket understreger den stadig større værdi, som Flexibles har for NKT.
Jørgen Rasmussen har aktier i NKT.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display