Forslag: Hæv ratepensionsloftet til 100.000 kr.

Den liberale tænketank Cepos anbefaler at hæve loftet for indskud på ratepension fra 50.000 til 100.000 kr. på finansloven for 2016.

  Foto: istockphoto.com  

GENERELT

I 2012 sænkede den daværende regering loftet for indbetalinger på ratepension fra 100.000 kr. til 50.000 kr.

En af grundende var, at man ville undgå privat skattespekulation med ratepensionen - altså situationer, hvor danskere nærmest skød hele lønnen ind på en ratepension, blot for at hive pengene ud senere til en lavere skatteprocent. Derudover håbede regeringen, at loftet ville resultere i flere skattekroner.

”Man forventede, at loftet ville indebære, at flere ville spare op i fri opsparing, og dermed ville skatteindtægterne vokse som følge af mindre fradrag for pensionsindbetalinger. Dette er imidlertid ikke sket. Og derfor kan loftet for ratepensionsindskud hæves til 100.000 kr. uden budgetimplikationer i 2016”, siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom hos Cepos.

Den nye pensionsanalyse fra Cepos viser, at det vil være neutralt for de offentlige finanser frem mod 2020 at øge loftet for indskud på ratepension fra 50.000 kr. til 100.000 kr. Det vil give danskerne større frihed til selv at bestemme, om pensionsopsparingen skal placeres i livrenter eller ratepension.

En øget mulighed for at placere penge i ratepensioner, kan også gavne aktiekulturen, fordi ratepensioner ofte giver dig mulighed for at placere i selvvalgte aktier.

Ingen udsigt til et højere loft

Ifølge den uvildige økonomiske rådgiver og stifter af uvildigraad.dk, Anders Valdemar Juhl, skal danskerne dog ikke have for store forhåbninger om, at loftet for indskud bliver hævet på årets finanslov – eller i den nærmeste fremtid i det hele taget.

”Jeg er meget tvivlsom i forhold til en ændring af loftet, og mit umiddelbare svar vil være nej, det kommer ikke til at ske. Og det superærgerligt, for det er helt klart en god idé,” siger Anders valdemar Juhl og fortsætter:

”Jeg er klart tilhænger af en stærk kombination mellem ratepension og livrente, og det nuværende loft er lidt en hæmsko for pensionsmarkedet. Et højere loft vil øge fleksibiliteten og konkurrencen til gavn for pensionskunderne.”

Finanslovsforhandlingerne er stadig i gang, men det vil altså være en stor overraskelse, hvis statens årlige budget kommer til at indeholde en hævelse af loftet for indskud på ratepension.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display