Gode råd om aktier

Invester på lang sigt - aktier kan svinge kraftigt i kurs, men beholder du aktierne over en længere periode, vil udsvingene normalt udjævne sig.

GENERELT

1. Invester på lang sigt

Invester på lang sigt – aktier kan svinge kraftigt i kurs, men beholder du aktierne over en længere periode, vil udsvingene normalt udjævne sig. Selv om aktimarkedet falder i en periode, har aktier på langt sigt hidtil vist sig at være en bedre investering end obligationer. Gå derfor ikke i panik, hvis en aktie begynder at falde, men lad fornuften råde.

2. Spred dine investeringer

Spred dine investeringer på mindst 10 selskaber, hvis du vil undgå at tabe alt for mange penge på en enkelt aktie. For at sikre en effektiv spredning, bør din portefølje endvidere indeholde aktier inden for flere forskellige brancher. Investering i eksempelvis 10 IT-aktier sikrer således ikke en optimal spredning, hvis aktiemarkedet har set sig sur på IT-aktier.

3. Invester i større selskaber

Invester primært i større selskaber, hvor det er let at købe og sælge en aktie. Det kan være aktier i eksempelvis fondsbørsens OMXC20-indeks eller i MidCap-indekset. Ved investerering i større selskaber har du større sikkerhed for, at aktien er fair prissat og kursen ikke er styret af nogle få tilfældige handler i aktien.

4. Køb ikke alle aktier på samme tid

Køb ikke alle aktier på samme tid, da du så risikerer at købe på toppen af en generel kursstigning. Spred købene over tid, så du rammer den generelle kursudvikling på forskellige tidspunkter. Det begrænser risikoen for et samlet tab.

5. Køb og sælg via en internettet

Hvis du kan undvære bankens rådgivning, er der mange penge at spare ved at handle aktier gennem din netbank. Handler du direkte med banken via telefon eller fysiske besøg, kan du hurtigt komme af med 5 til 10 gange mere i omkostninger til kurtage.

6. Begræns mængden af risikofyldte aktier

Begræns mængden af risikofyldte aktier. Som udgangspunkt bør du ikke have mere end 15 procent højrisikoaktier i din portefølje.

7. Lad nogle af dine penge stå i kontanter

Vær ikke bange for at lade nogle af de penge, du vil investere, stå i kontanter, når markedet er inde i en negativ trend. Ganske vist opnår du kun en beskeden rente på dit bankindestående, men risikerer til gengæld heller ikke et negativt afkast.

8. Pas på med aktier, der er faldet i kurs

En aktie er ikke nødvendigvis billig, fordi kursen er faldet dramatisk. Tværtimod kan kursen falde yderligere, hvis aktien er inde i en nedtrend som følge af markedets generelt mere negative syn på selskabet. Omvendt kan kraftige kursfald skyldes en overreaktion fra markedets side og dermed ses som en attraktiv købsmulighed.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display