Giv gaver uden at tømme kontoen

Der er ingen grund til at blive ruineret af at købe julegaver. Alternative ? og billigere ? gaver, hvor man giver oplevelser eller endda noget brugt, er mindst lige så populært.

GENERELT

Noget nyt er på vej. Julegaveønsker har i mange familier udviklet sig til at være rene bestillingslister, hvor mærke, størrelse, farve og indkøbssted fremgår nøje – og rigtig mange er trætte af det. De vil gerne noget andet.

"Jeg oplever, at mange er meget mere åbne over for, at man kan give en anden slags gaver. Eksempelvis oplevelser, brugte ting og mere personlige gaver end det, der lige figurerer på en liste, og som de fleste af os allerede har købt, hvis det er noget, vi mangler," siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea.

Rend os i julegavetraditionerne – sådan kan man også give julegaver

"I en tid, hvor mange føler sig stressede og pressede, er tid faktisk noget af det mest værdifulde, vi kan give hinanden. Både i form af den tid og omtanke, der ligger i at finde den helt rigtige gave og i form af gaver, der indebærer, at vi skal bruge tid sammen," siger hun.

Jesus eller julemanden? Derfor giver vi julegaver

Man får jo mere for pengene

Også fremtidsforsker Anne Marie Dahl ser en tendens:

"Julegaver bliver mere individualiserede. Alle kan købe en røremaskine, men mange af os vil også gerne give lidt af os selv i den gave, vi giver," siger hun.

De to store onlineportaler for salg af brugte ting Den Blå Avis og Trendsales har lavet undersøgelser, der viser, at langt hovedparten af danskerne ville blive glad for en gave, der var brugt.

"Og man får jo meget mere for pengene," siger kommunikationschef hos Den Blå Avis Sofie Folden Lund.

Guide: Sådan rammer du rigtigt med gaverne juleaften

Det kan også ligge under juletræet

Idéer til oplevelser:

  • Lær fra dig. Er du god til intervalløb, thailandsk madlavning eller at sy på symaskine, så giv et ’kursus’ til en ven, der gerne vil lære det.
  • En udflugt til et sted, du gerne vil vise frem – og selv se. De nye havneområder i København, en af de nye naturparker, en god naturlegeplads. Lav en lækker madkurv, der også er en del af gaven.
  • Skønheds/spa-aften med en veninde. Giv/få massage, ansigtsbehandling, fodbad, hårfarvning og så videre.
  • Giv hjemmelavede gavekort til børnepasning, havearbejde, en middag, el-arbejde, handyman.

Idéer til andre typer gaver:

  • Alle kan købe en vase i Imerco. Giv noget mere af dig selv ved at bruge din tid og din fantasi til at finde det helt rigtige til gavemodtageren.
  • Find gamle/brugte bøger om et emne, gavemodtageren interesserer sig for. Om det er romertiden, Grønland eller engelske haver, så viser den rigtige bog, at du har brugt tid på at sætte dig ind i, hvad der er det helt rigtige til lige netop denne person. Tjek antikvariat.net – der sender over hele landet.
  • Find en kop, en tallerken, et stykke tøj eller noget til boligen, der er udvalgt præcis til den person, du skal give gaven til. At der følger en historie med, gør gaven unik og viser omsorg.
  • Lego, Brio og andet kvalitetslegetøj kan købes til gode priser brugt på dba.dk og ­trendsales.dk.
  • Designertøj, designermøbler og boligudstyr findes også til gode priser på dba.dk og trendsales.dk.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display