Giv dit barn sunde pengevaner

Tror din teenagedatter, at afdragsfri lån er gratis? Og ved din søn ikke, hvad renter er? I så fald er de ikke de eneste. Men fortvivl ikke, hvis de ikke kan regne med renter – det er vigtigere at kunne regne den ud. Og det skal du ruste dem til.

GENERELT

Den finansielle forståelse halter hos de unge. 42 procent af de 18- til 19-årige kan ikke forklare, hvad rente er, næsten halvdelen af de unge kan ikke identi. cere det billigste lån blandt tre valgmuligheder, og stadig flere unge havner i RKI som dårlige betalere. “Det er en uheldig tendens, som hænger sammen med en stigende forbrugskultur kombineret med manglende værktøjer til at håndtere sin privatøkonomi,” siger Anne Melchoirsen, chef for samfundsansvar i Danske Bank.

Skal vide det grundlæggende

Det største problem er dog ikke, at de unge ikke kan regne med renter, påpeger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

“Det er for eksempel ikke så tit, at vi har behov for selv at regne renten ud, fordi kreditor regner den ud for os. Men vi skal vide, at det er en udgift, og at en rente kan være dyrere eller billigere. Så vi skal forstå forskellen på forbrugslån og kassekredit og vide, hvad der har de laveste omkostninger,” siger Ann Lehmann Erichsen, som af samme grund mener, at vi skal have alle med i stedet for at have alt med.

“Også dem, der siger, at de er så dårlige til tal. Det kan for det første være forkert, og for det andet er der en fare for, at det også kommer til at gælde privatøkonomien, og det er en misforståelse, for man kan sagtens være på det jævne med regning, men dygtig til privatøkonomi.”

Tessa Gjødesen forsker i børns forbrugsadfærd ved Syddansk Universitet i Odense og understreger, at forældrene har et stort ansvar, fordi børnene spejler sig i det, forældrene gør, og ikke det de siger. "Det er ikke nok at sige, at det er det indre, der tæller, hvis forældrene selv bruger mange penge på det ydre. Man siger, at medierne socialiserer de unge, men det er i lige så høj grad forældrene, der gør børnene til forbrugere, når de for eksempel tager deres lille søn med i indkøbsvognen, og han senere får sin egen vogn, så han kan hive varer ned fra hylderne, " siger hun og tilføjer, at der er sket meget i løbet af en generation.

“Barndommen er krympet, så vi ser forbrugere allerede i 10- til 12-års alderen i Danmark. Børnene bliver også påvirket af deres ældre søskende, og så er det for eksempel vigtigt, at man sætter sig ned og forklarer den 10-årige, at hun ikke skal have samme adfærd som sin 16-årige storesøster.”

Konfirmander er små prinsesser

Tessa Gjødesen mener, at undervisning i privatøkonomi er mindst lige så vigtigt som at lære at cykle. Ikke mindst fordi der er en tendens til, at forbrugerne bliver yngre og yngre. “Vi ser blandt andet, hvordan konfirmander næsten ligner små brude, der skal hentes i limousiner. Dermed bliver de vænnet til store eksklusive oplevelser tidligt i livet, og det kan præge deres forventninger resten af livet. Der er brug for en forstærket indsats i skolerne allerede fra 4. klasse, siger hun”

Men du som forælder kan også præge dit barns pengevaner i en sund retning. Som hovedregel skal du sørge for at tale med dine børn om emnet, er alle tre eksperter enige om. På de næste sider får du flere konkrete råd og tip.
[emediate]

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display