Generelt om forsikring

Meningen med en forsikring er, at den skal sikre dig, at du får dine økonomiske tab dækket. Det helt grundlæggende princip er, at du skal stilles i samme situation, som før skaden skete

GENERELT

‘Side 1: Generelt om forsikring’

Får din bil en skade, får du den enten repareret eller penge til en tilsvarende bil. Hvis din bil er fem år gammel, så får du ikke penge til en helt ny bil. Du får, hvad der svarer til værdien af din fem år gamle bil.

Det princip gælder i næsten alle sammenhænge, hvor det er ting, du skal have erstattet. Du må altså regne med, at du selv skal bidrage, hvis du erstatter gammelt med nyt. Bemærk også, at visse selskaber ligefrem forbeholder sig ret til at erstatte brugte ting med tilsvarende brugte ting.

Forsikringsbehov

Lige som alt anden økonomi handler forsikring om sund fornuft. Det er let at overforsikre sig og dermed betale alt for meget i forsikringspræmie. Derfor gælder det om at holde hovedet koldt og vurdere sine behov korrekt. Det er altid en god idé at kigge sine forsikringer igennem, når der sker større ting i livet.

Fx at du flytter sammen med din kæreste, får børn eller bliver gift. Overordnet handler det om at sikre sig så bred en dækning som muligt til den bedste pris. Det er heller ikke altid klogt at lægge alle sine forsikringer i samme selskab.

Forsikringsselskaberne er i lighed med bankerne ikke interesseret i, at deres produkter er sammenlignelige. Derfor er det næsten umuligt at foretage ordentlige sammenligninger. Derfor må du som kunde kigge betingelserne rigtig godt igennem. Du har altid ret til at afslå et forsikringstilbud, når du har gennemlæst betingelserne, som du skal have udleveret.

Dækning

Der er et par centrale spørgsmål, som du bør stille dig selv, når du skal vælge forsikring: Hvor meget får du med i den ordinære forsikring, og hvor meget skal du tegne i tillægsforsikring? Hvor stor en andel skal du selv bidrage med – enten i form af selvrisiko eller i form af reduceret erstatning på grund af tingens eller husets alder? Ved ulykker er der forskel på, hvor høj en invaliditetsgrad du skal have, før du kan få penge fra forsikringen.

Prisen
Det er sjældent familieforsikringen eller ulykkesforsikringen, der slår bunden ud af budgettet. Derfor skal du bruge særlig opmærksomhed på de dyreste forsikringer som bilforsikring og villaforsikring. De fleste forsikringsselskaber har bevidst vævet deres produkter ind i alle mulige ordninger og særtilbud. Det betyder, at du ikke er i stand til at skaffe en reel pris, medmindre du kontakter selskabet.

Vær meget opmærksom på dækningerne, hvis du skifter selskab. Det er netop ved at skære i dækningerne, at selskaberne måske kan tilbyde dig en lavere præmie.

Vilkår for præmieforhøjelser
Hver gang du anmelder en skade, får du også et lille sort stempel i bogen hos forsikringsselskaberne. De holder øje med, hvor uheldig du er. De fleste af os vil mene, at vi betaler i dyre domme for netop at være dækket, når skaden sker, men sådan tænker forsikringsselskaberne ikke.

De dækker godt nok skaden, men bagefter stiger din præmie. Nogle selskaber sætter endda din præmie op med tilbagevirkende kraft i samme øjeblik, de modtager en anmeldelse. Derfor kan en lav selvrisiko komme til at koste dig dyrt. Med en lav selvrisiko kan du anmelde selv ret små skader. Men en skade er en skade – og du samler hurtigt små sorte stempler i bogen. Derfor ender du med at betale meget for dine forsikringer – uden måske at have fået særligt meget.

‘Side 2: Generelt om forsikring’

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display