Gammel gæld ryger i glemmebogen

Har du en ubetalt parkeringsafgift, der er mellem tre og fem år gammel, så lad være med at betale den nu. Efter nytår er den forældet.

GENERELT

Gældsplagede danskere får nu en håndsrækning af loven.

1. januar 2011 træder en ny forældelseslov i kraft. Den betyder, at det bliver sværere for private virksomheder og Skat at inddrive gammel gæld.

“Man går fra at have en femårig forældelse til en treårig. Det er den store ændring,” siger Birgit Pichat, pressechef i Experian, der står bag skyldnerregisteret RKI.

I praksis betyder det, at virksomheder fra i. januar 2011 godt kan skyde en hvid pil efter ubetalte regninger fra december 2007 eller ældre fakturaer.

“Vi har sagt til vore inkasso-partnere, at de skal være opmærksomme på ændringen og huske at indberette sagerne til RKI nu, da vi ved, at det øger betalingseffekten markant,” siger Birgit Pichat.

Loven blev vedtaget i 2007 og indeholder en overgangsordning, der udløber 31.december 2010.

Advokatkæden Ret & Råd anslår ifølge Børsen, at virksomhederne står til at miste op mod fem mia. kr. ved årsskiftet.

Det tal kan Experian dog hverken af- eller bekræfte.

“Vi har ikke lavet nogen særlig analyse af det her, og jeg ved ikke, hvordan Ret & Råd er kommet frem til tallet,” siger Birgit Pichat.

Også Skat vil miste mange penge, når gammel skattegæld pludselig forældres, selvom Skat i modsætning til private virksomheder kan gøre indhug i skylderes løn.

Af samme grund skruer Skat bissen på over for skyldnere og nedsætter fra næste år grænsen for, hvornår man kan indberette gæld til RKI fra 7.500 kroner til 1.000 kroner.

Forældelsesfristen for gældsbreve og domme nedsættes fra 20 til 10 år.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display