Fyret - og hvad så!

En fyreseddel kan blive et positivt vendepunkt i dit liv, hvis du griber tingene rigtigt an. For fyringen er den oplagte anledning til et karriereskift og afskrækker som udgangspunkt ikke potentielle nye arbejdsgivere.

GENERELT

Værdifuld tænkepause

En fyring kommer som et chok for de fleste og kan føre til lidt af en personlig krise, og det presserende spørgsml er naturligvis, hvordan du kommer videre. Skal du søge efter et nyt job s hurtigt som muligt, eller kræver situationen en tænkepause til at overveje, om du er p rette spor i din karriere?

Penge & Privatøkonomi har talt med en række eksperter, der giver deres bud p, hvordan du tackler en fyring, ser fremad og fr vendt situationen til noget positivt. En af dem er Rikke Hertz, der ejer rekrutterings- og rdgivningsvirksomheden Rikke Hertz Counseling. Hun rdgiver jævnligt personer, der er blevet afskediget, og hendes erfaring er, at folk p tunge poster ofte bliver særligt hrdt ramt af en fyring.
»Det er svært at g fra at have meget ansvar og en vigtig position til at være jobsøgende,« siger Rikke Hertz og peger ogs p, at det ofte tager længere tid at f nyt job, nr man er højere oppe i systemet, fordi der simpelthen er færre topposter. Samtidig har personer, der identificerer sig meget med deres arbejde, mere p spil personligt ved en fyring.

»Men generelt kan man tale om en række faser, man skal igennem efter en fyring- fra chok og vrede til accept og nyorientering, hvor du tænker konstruktivt og lægger handlingsplaner‚« forklarer hun.

Værdifuld tænkepause

Mange fyrede vil helst bare i gang igen og have et nyt job straks, og har du forliget dig med afskedigelsen og er fuldt ud klar over, hvilken vej du vil søge karrieremæssigt, er det fint at komme hurtigt i gang. Men er du ikke afklaret, kan en revidering af din karriere være p sin plads. Tag en tænkepause, inden du søger videre - p flere uger eller mneder, alt efter hvad du har brug for.

»Det fører sjældent til guldet for enden af regnbuen at jagte efter et nyt job, hvis du ikke er afklaret. P grund af frustrationer og negative overbevisninger kan du hurtigt træffe forkerte valg og ende i et arbejde, der ikke gør dig glad,« siger Bettina Wæde, direktør i konsulent- og rekrutteringsbureauet BWConsult & CO, der ofte rdgiver afskedigede personer.

Hun opfordrer til at se en fyring som den bedste mulighed i dit liv. En mulighed for at f en bedre tilværelse med en mere tilfredsstillende jobsituation. Mske var dit gamle arbejde alligevel ikke det optimale for dig. Mske skal du g fra produktion til mere kundekontakt, og mske kan du i bakspejlet se, at du har brug for mere frihed eller et mindre stressende arbejde. Penge er selvfølgelig en faktor, og mange har sat sig i et forbrug, der kræver en god løn, men brug ogs en tænkepause p at revurdere dine værdier.

»Hvis du ikke er glad og mske fr livstilssygdomme p grund af stress, hvad skal du s med god løn og pensionsordning,« siger Rikke Hertz, der ved hjælp af værktøjer som coaching og visualisering hjælper klienter med at f klarhed over, hvilken vej de skal g.

Det rette job til din livsfase

Rikke Hertz peger ogs p, at forskellige livsfaser giver forskellige præferencer. Som ung har du mske lyst til en bestemt type job og arbejdsplads og er muligvis mindre kritisk og mere fleksibel. Nr du stifter familie, bliver arbejdstider mske vigtige, og senere igen kan andre ønsker og værdier komme i spil, s en tredje arbejdsplads vil være optimal. En fyring kan være en kærkommen lejlighed til at gøre op, hvad der er vigtigt for dig netop nu i denne fase af dit liv. Rikke Hertz fortæller ogs, at nogle mennesker ligger under for indgroede forestillinger om, at kun en bestemt type stilling er rigtig for dem. »Jeg møder eksempelvis personer, der instinktivt tror, at det eneste rigtige er at arbejde i en stor virksomhed, men som opdager, at arbejdsklimaet i et lille firma passer dem langt bedre,« siger hun.

Direktør i rekrutteringsbureauet Randstad Professionals, Marc Dulong, anbefaler helt konkret, at du sætter dig ned med papir og blyant og nedskriver alt det, der gør dig glad i et job, hvad du vil, hvad du ikke vil, og hvordan din karrieremæssige fremtid skal se ud. Herefter kan du lave en handlingsplan for din fremtidige jobjagt. »Mske er tiden moden til at skifte branche. Mske skal du blive i samme branche. Livet er for kort til at have det forkerte arbejde,« lyder Marc Dulongs opfordring.

 

Sug læring ud af fyringen

Sug læring ud af fyringen

Frederik Iuel er chefkonsulent i fagforeningen Djøfs karriere- og kompetencecenter, og nr han rdgiver personer, der skal videre efter en fyring, opfordrer han dem til at se afskedigelsen i et læringsperspektiv.

»En fyring kan føre en række refleksioner med sig. Find ud af, hvad du har lært af det. Mske er du blevet bedre til at forventningsafstemme, til at læse skriften p væggen noget før og til at tage ansvar. Og det er samtidig en mulighed for at reflektere over din performance,« siger han og peger p, at en fyring mske endda kan gøre dig til en bedre chef.

»Som chef skal du muligvis selv afskedige ansatte, og det er en lærerig erfaring at have prøvet det p sin egen krop. Det giver dig mulighed for at reflektere over, hvordan det er mest hensigtsmæssigt at hndtere fyringer,« siger han. P den mde kan en fyreseddel blive et aktiv, som du kan tage med dig. Men som Frederik Iuel understreger, er det ved efterfølgende jobsamtaler vigtigt at være afklaret og vise, at du kan se fremad. Hold dine frustrationer privat, og undlad at tale drligt om din tidligere arbejdsgiver - og det gælder i øvrigt ogs, nr du netværker.

»Arbejdsgivere vil gerne ansætte personer, der er afklarede med deres situation og ved, hvad de vil,« fastslr Frederik Iuel.

Mange afskedigede fr i deres aftrædelsesordning tilbudt et outplacement eller coachingforløb, og det anbefaler chefkonsulenten stærkt at tage imod. Et outplacementforløb foregr hos konsulentfirmaer, der har specialiseret sig i at hjælpe personer videre i karrieren - som regel efter en fyring. De hjælper typisk med at afklare dine karrieremuligheder og ml, afdække dine kompetencer og bist i jobsøgningen med coaching og vejledning omkring CV, ansøgning og samtaleteknik. Og de kan eventuelt tilbyde at inddrage dig i deres netværk af potentielle arbejdsgivere og folk, der kan bringe dig videre.

Overvej at søge opad

Trods fyringen kan du ogs overveje, om du skal søge op ad rangstigen karrieremæssigt. Igen er afklaring vigtig. »Nr du ved, hvad du vil, s ved du, hvad du skal. Har du længe drømt om at blive leder, s g efter det. Se p, hvad du har af kompetencer, som du kan bruge i en eventuel lederstilling,« siger Frederik Iuel og forklarer, at du trods fyringen sagtens kan have fet vigtige færdigheder i dit tidligere job, som du kan bruge til at søge opad.

»Vores tilgang i Djøf er, at man ikke skal lade sig begrænse. Alle kan lave et sporskifte - man bør i hvert fald forsøge, hvis lysten er der. Mske har du ikke den præcise erfaring, som str i jobopslaget til en eventuel lederstilling, men du kan have fet kompetencer og specifik viden i dine ansættelser og din uddannelse, som kan sætte dig forrest i køen,« siger han.

Er du fyret som leder og stadig gerne vil op, skal du ifølge Frederik Iuel g benhrdt efter det og vise, at du er chef og ansvarstagende. Chefkonsulenten oplever imidlertid ofte, at folk vil g en anden vej, nr de virkelig fr mærket efter, hvad de vil, og hvad der er et tilfredsstillende job for dem. »Mange finder ud af, at der er andre muligheder. Som chefer, der hellere vil være konsulenter, og analytikere, der hellere vil have menneskekontakt og bliver projektledere. Og mske er det tiden til at forfølge drømmen om at blive selvstændig,« siger Frederik Iuel. Og I sidste ende vurderer han, at de fleste føler, at de har fet noget positivt ud af afskedigelsen.

»De kommer et spadestik dybere i deres selvindsigt og finder ud af, hvad der giver mening for dem. De har fet tiden til fordybelse i, hvad de egentlig gerne vil, og mange ender i en jobsituation, som passer dem rigtig godt.«

På de næste sider har Frederik og Helene fortalt Penge & Privatøkonomi, hvordan de brugte en fyring konstruktivt.

Jeg er blevet lykkelig for min fyring

Hvorfra blev du fyret?

Fra en stilling som produktionschef hos GH Form, som laver udendørsinventar. P grund af finanskrisen var der ikke nok indtjening, s halvdelen af medarbejderne i virksomheden blev afskediget.

Hvordan oplevede du fyringen?

Den kom virkelig som et chok. Vi som medarbejdere havde ikke fet noget forvarsel. Derefter blev jeg vred, skuffet og følte mig tilovers. Det kommer i step - først chok, s vrede og s skuffelse over, at der ikke længere er brug for ens arbejdskraft.

Hvilke karriereovervejelser gjorde du dig efter fyringen?

Jeg var nødt til at skifte branche, da GH Form er de eneste, der laver udendørs inventar i støbejern. Jeg kunne have søgt ind som produktionschef i en anden branche, men jeg følte, at jeg ville tilbage til salgsdelen med kundekontakt og rdgivning, som jeg tidligere har arbejdet med. Det stod derfor klart for mig, at jeg ville bruge fyringen til et karriereskifte.

Hvad gjorde du for at komme videre?

Jeg gik med det samme i gang med at bruge mit netværk meget aktivt - blandt andet p LinkedIn, hvor jeg skrev p min profil, at jeg var aktivt søgende. Jeg skrev mange uopfordrede ansøgninger, og jeg sendte de ansøgninger, der var pkrævet af min a-kasse, men ellers foregik min jobsøgning i vid udstrækning gennem netværk.

Da jeg godt ville tilbage til salgsdelen, tog jeg et seks- ugers kursus i salgspsykologi gennem mit fagforbund. Det var rigtig godt til at opfriske alt inden for salg, og jeg bruger rent faktisk alt det, jeg lærte, i min hverdag.

Rekrutteringsbureauet Randstad fik øje p mig gennem LinkedIn, og de ringede mig op og spurgte, om jeg var interesseret i en stilling som salgsingeniør i Motovario. Det var jeg, og fra opringningen gik der otte dage, til jeg var ansat.

Hvad har processen lært dig?

Nr man fr fyringschokket og bliver skuffet og vred, s er det den energi, man kan bruge til at søge videre og ikke bare g i st og tænke, at hvor er det synd for mig. Man skal snarere tænke, at det er synd for den gamle arbejdsplads, at de ikke kan bruge en. Jeg har altid været meget proakiv, og det har jeg ogs været gennem dette forløb.

Har du i sidste ende fet noget positivt ud af fyringen?

Jeg har fet et nyt liv. Jeg er lykkelig for, at jeg blev fyret, for jeg er faldet s godt til. Det er noget af det bedste, der er sket for mig. Jeg har virkelig fundet min boldgade. Det var ikke sket uden fyringen, for jeg havde regnet med at n pensionsalderen i min gamle stilling.

 

Fyringen lærte mig værdien af netværk

Hvorfra blev du fyret?

Fra en stilling som client manager hos Initto A/S, som er ejet af Saxo Bank. Alle medarbejdere med tilknytning til eksternt salg blev fyret.

Hvordan oplevede du fyringen?

Kort tid inden afskedigelsen tegnede jeg ny kontrakt, s det kom som et stort chok. Jeg havde inden underskriften spurgt ind til mine fremtidsmuligheder, og svaret var, at de var meget glade for mig, og jeg havde meget fine udsigter.

Hvilke karriereovervejelser gjorde du dig efter fyringen?

Jeg brugte lang tid p at tænke over situationen og kontaktede min bror, som er coach og direktør for Body SDS. Han om nogen kender mig og coachede mig i den rigtige retning. Selv om jeg var meget glad for mit job hos Initto, fik jeg øjnene op for, hvor jeg gerne ville hen, og hvilket job jeg kunne tænke mig. Det gav en forbedret evne til at prioritere og fik mig til
at indse, at jeg ikke ønskede eller kunne trives i et job med restriktioner og kontrol. Jeg overtog hjemmesiden barnetsfest.dk, hvor jeg kunne udnytte mine kreative evner, og det gav mig en tænkepause.

Hvad gjorde du for at komme videre?

Efter et par mneder var jeg klar over, hvor jeg ville hen arbejdsmæssigt. Jeg var klar over mine stærke og svage sider, og hvordan jeg ville identificere ml og skabe resultater i fremtiden. Jeg fortalte mit netværk, at jeg søgte nye udfordringer, og herigennem blev jeg kontaktet af direktøren i IFANglobal, der er et internationalt rekrutteringsbureau med hovedkontor i New York. Jeg fik til at starte med tilbudt at arbejde freelance, men det var ikke det, jeg ville, og takkede nej. Via netværk var jeg til flere samtaler, men efter cirka to mneder tilbød IFANglobal mig en fastansættelse, og trods lønnedgang tog jeg stillingen, da den passede til mig.

Hvad har processen lært dig?

Den har lært mig at sige fra, og s har den givet mig et nyt syn p store virksomheder. I en stor virksomhed er man en lille brik, og derfor skulle mit næste job være i en virksomhed, der havde føling med de forskellige afdelinger. Jeg har ogs lært, at det er meget vigtigt at passe godt p sit netværk og pleje det.

Har du i sidste ende fet noget positivt ud af fyringen?

Jeg sidder nu som Account Manager i IFANglobal og synes faktisk, at jeg er meget bedre stillet i dag end før fyringen. Jeg trives meget bedre i mit nuværende job, og jeg glæder mig til at skulle p arbejde hver dag. Et job med frihed under ansvar er lige mig, og det er længe siden, jeg har været s glad og tilfreds, hvilket selvfølgelig ogs afspejler sig i min indsats og mine resultater.

 

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display