Fyret ingeniør vinder vigtig lønstrid

62-årig ingeniør har ret til fratrædelsesgodtgørelse efter 28 års ansættelse. Det har EU-Domstolen slået fast.

GENERELT

Har du rundet de 60 år og får en fyreseddel, så har du ret til fratrædelsesgodtgørelse. Det er konklusionen fra EU-Domstolen i en sag om den 62-årige ingeniør, Ole Andersen, der blev fyret efter 28 års ansættelse i Region Syddanmark.

Ingeniørforeningen fik dermed medhold i, hvad der bliver kaldt en meget principiel sag. Med dommen slås det nemlig fast, at det ikke er i orden, at arbejdsgivere nægter at betale fratrædelsesgodtgørelse til afskedigede funktionærer over 60 år.

Ofte er ældre funktionærer blevet nægtet godtgørelse, fordi man forventer, at de ikke vil blive på arbejdsmarkedet, men gå på pension, oplyser Ingeniørforeningen. Men det er diskrimination.

“Det her kommer til at kræve, at den danske retspraksis skal rettes. Og det kan ende med at få konsekvenser for den danske funktionærlov,” siger Ingeniørforeningens advokat, Kim Schioldann.

Ole Andersen havde ret til tre måneders godtgørelse efter de 28 års ansættelse og havde ingen planer om pensionering, så han meldte sig ledig og ville gerne have de tre måneders løn i overgangsperioden til et nyt job, men blev nægtet det. Nu har han så fået medhold.

Dansk Arbejdsgiverforening mener på baggrund af sagen, at adgangen til godtgørelse bør fjernes. I dag udgør godtgørelsen henholdsvis en, to eller tre måneders løn ved en anciennitet på henholdsvis 12, 15 eller 18 år. Men den godtgørelse har altså ikke hidtil været udbetalt, hvis den fyrede har nået pensionsalderen.

“Folketinget bør ophæve adgangen til en særlig godtgørelse, når nu EU-Domstolen underkender en af reglens undtagelser. Tiden er med dommen løbet fra særreglen, der var skabt for at lette overgangen til anden beskæftigelse. Domstolens forudsætning om, at funktionæren skal kunne vælge, er urealistisk,” siger ansættelsesretschef Flemming Dreesen, der fortæller, at man har kontaktet Beskæftigelsesministeriet om sagen.

I LO er der derimod stor tilfredshed med dommen.

“Det kan ikke være rigtigt, at virksomheder kan sende deres medarbejdere på pension mod deres vilje blot for at undgå at betale fratrædelsesgodtgørelse til ældre medarbejdere. Det er en god dag for bekæmpelsen af aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet,” siger LO-sekretær Marie-Louise Knuppert.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display