Forbrugerne holder dankortet i lommen

Danskerne frygter økonomisk krise og tror på stigende ledighed. Derfor lader de pengene blive i lommen.

GENERELT

De tider, hvor danskerne svingede dankortet, så det blev rødglødende, er for længst forbi. Og de kommer ikke tilbage foreløbigt.

Danskerne er nemlig fortsat meget pessimistiske omkring de fremtidige økonomiske udsigter.

Det viser tal, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort over forbrugertilliden i august.

Forbrugertilliden faldt fra -0,6 i juli til -2,2 i august. Dagens tal peger på fortsat svag udvikling i privatforbruget, siger seniorøkonom i Nykredit, Tore Stramer.

“Selv om faldet i forbrugertilliden er mindre en frygtet, så ændre det ikke ved, at forbrugertilliden har meldt sig ind i rækken af kedelige nøgletal, der peger i retning af en fortsat aftagende vækst i privatforbruget herhjemme,” siger han.

Ifølge Tore Stramer skyldes faldet den europæiske gældskrise og aktiernes rutschetur.

Danskernes faldende forbrugertillid er trist nyt for dansk økonomi, mener Dansk Erhverv.

“I de seneste 18 måneder har forbrugertilliden ligget på et lavt niveau og gør det fortsat. Dagens fald er dårligt nyt, men desværre kommer det ikke uventet,” siger økonom i Dansk Erhverv, Mira Lie Nielsen.

En dansk forbrugsfest har lange udsigter, påpeger hun.

“Det kræver en reel stigning i forbrugertilliden over flere måneder før vi vil se det munde ud i øget privatforbrug,” siger Mira Lie Nielsen.

Dagens tal fra Danmarks Statistik viser også, at forbrugerne i august for første gange i fire måneder forventer, at arbejdsløsheden vil være højere om et år sammenlignet med i dag. Også det er trist nyt.

“Øget risiko for ledighed vil få mange forbrugere til at spare op, hvilket vil sænke deres forbrugskvote. Hvis uheldet er ude, og de ender i egentlig ledighed, vil deres forbrug falde yderligere på grund af langt lavere disponibel indkomst,” siger Mira Lie Nielsen.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display