Folk på kontanthjælp presses til provinsen

Kontanthjælpsloft kan tvinge kontanthjælpsmodtagere med høj husleje til provinsen, mener borgmester.

GENERELT

En enlig forsøger med to børn, der bor uden for København, betaler i gennemsnit 4.800 kroner i husleje om måneden. I København er huslejen for en tilsvarende bolig 6.700 kroner. Det viser beregninger fra Danmarks Almene Boliger.

Derfor kan regeringens nye kontanthjælpsloft, der skærer i boligsikringen, tvinge kontanthjælpsmodtagere til provinsen, forudsiger Lollands borgmester:

"Det bliver rigtig svært for de mennesker at blive i de dyre kommuner, når de får markant færre penge at gøre godt med. Så vil man begynde at kigge efter andre steder, hvor man kan bo billigere," siger Holger Schou Rasmussen (S).

Han tror, at et af de steder vil være Lolland, der i forvejen har mange borgere på overførselsindkomst, men understreger, at alle borgere selvfølgelig er velkomne på Lolland.

Ugens leder: Så må provinsen igen betale dyrt for reform

Lavere rådighedsbeløb

1. oktober indføres et loft over, hvor meget man samlet kan modtage i ydelse fra det offentlige. Der skæres ikke i kontanthjælp eller børnepenge, men i boligsikringen, hvis en kontanthjælpsmodtager overstiger loftet. Men da husleje landet over varierer meget, vil boligsikringen række længere i nogle kommuner end i andre.

Som enlig forsørger med to børn bosat i København vil næsten en tredjedel af rådighedsbeløbet ryge med det nye kontanthjælpsloft på grund af nedskæringer i boligsikringen – for en tilsvarende familie bosat uden for København gælder det omkring en femtedel. Og det er blot et gennemsnit, så forskellen kan være endnu større, hvis man eksempelvis sammenligner med de billigste almene boliger i kommuner som Lolland.

"Der er markant forskel på grundpriserne i København og på landet, hvilket betyder, at huslejen for de almene boliger er langt højere i København," siger cheføkonom i Danmarks Almene Boliger Frans Clemmesen.

Mere kræft i provinsen: “Flyt lægerne ud på landet”

Truer velfærden

Han forudser samme tendens som Lollands borgmester.

"Det er en markant tilbagegang i rådighedsbeløbet. Nogle familier i København har indrettet deres økonomi efter boligsikringen, og det betyder, at man vil blive presset til at søge et sted hen, hvor huslejen er billigere," siger Frans Clemmesen.

Tendensen betyder, at der vil være færre til at betale skat og holde hånden under velfærden i de udfordrede kommuner.

"Skattegrundlaget bliver mindre, for der bliver færre til at forsørge flere, og det betyder, at vi må sætte den i forvejen højere skat op for dem, der arbejder," siger Holger Schou Rasmussen.

Sushi eller tarteletter? Det spiser fynboer, jyder og københavnere

Venstre, der er arkitekten bag det nye kontanthjælpsloft, som træder i kraft 1. oktober i år, frygter dog ikke, at flere kontanthjælpsmodtagere vil flytte til kommuner som Lolland.

"Det handler jo om at få kontanthjælpsmodtagere i arbejde, for det er en midlertidig ydelse, og den skal man ikke være på i mange år," siger beskæftigelsesordfører for Venstre Hans Andersen.

Men hvis man ikke finder et arbejde, er det så ikke meget naturligt at flytte et billigere sted hen?

"Der er også større efterspørgsel efter arbejdskraft i hovedstadsområdet, og meningen er jo, at man skal i arbejde, så jeg forventer ikke, at de berørte familier flytter til provinsen."

Så meget påvirkes rådighedsbeløbet

Eksempel: Fra 1. oktober vil en enlig forsørger på kontanthjælp med to børn maksimalt kunne modtage 15.385 kroner fra det offentlige pr. måned. Eksemplet tager udgangspunkt i, at familien bor i en 80 kvadratmeter lejlighed til en gennemsnitlig husleje for almene boliger.

København 

  • Månedlig husleje 6.700 kr.
  • Forringelse i rådighedsbeløb 30.300 kr./år
  • Årlig forringelse i procent 29%

Øvrige Danmark

  • Månedlig husleje 4.800 kr.
  • Forringelse i rådighedsbeløb21.700 kr./år
  • Årlig forringelse i procent 18%

Kilde: Tallene er beregnet af Danmarks Almene Boliger

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display