Fødevarepriser stiger voldsomt

Danske forbrugere betaler regningen for store stigninger i råvarepriserne.

GENERELT

Rekordhøje råvarepriser koster forbrugerne dyrt. I den allernærmeste fremtid kan danskerne se frem til prishop på de mest basale fødevare som brød og kød.

Det skriver dagbladet Børsen.

På verdensmarkedet er priserne på eksempelvis korn, majs og oliefrø tordnet i vejret. Og det mærker man tydeligt hos de store danske dagligvarekoncerner.

“Vi har fået de første varslinger om prisforhøjelser fra leverandører begrundet i stigende råvarepriser. Men det er endnu for tidligt at sige, hvor omfattende det er, og hvornår forbrugerne præcis kommer til at mærke det,” siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop Danmark, til Børsen.

De stigende råvarepriser skyldes voksende efterspørgsel i Kina, sommerens tørke i Rusland og oversvømmelserne i Australien, hvor kornhøsten er ødelagt og har presset hvedepriserne op.

Alene i december steg fødevareomkostningerne på verdensplan med 25 procent, fremgår det af tal fra FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO.

Og da produktionen har svært ved at følge med efterspørgslen er der udsigt til stadig stigende priser.

“Vi oplever i nogen grad prisstigninger, selv om vi forhandler, det bedste vi har lært, for at få priserne så langt ned som muligt,” siger Morten Petersen, indkøbsdirektør i Dansk Supermarked med kæderne Netto, Bilka og Føtex til Børsen.

Kilde: Børsen

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display