Flyt til den rigtige kommune

Når skattefar, realkreditselskabet og forsikringsselskabet har fået sit, er rådighedsbeløbet i top på landet og i bund i hovedstadsområdet. For tredje år i træk er Tønder Danmarks billigste kommune, mens Frederiksberg har taget teten som landets dyreste kommune.

GENERELT

Spar 208.054 kroner om året eller 17.338 kroner om måneden – vel at mærke efter skat. Så stor er forskellen i rådighedsbeløbet ved at bo i Tønder Kommune på grænsen til Tyskland frem for i Frederikberg Kommune i hjertet af København.

Sidste år løb Gentofte Kommune med prædikatet landets dyreste kommune. Hvis vores modelfamilie som et tankeeksperiment hev teltpløkkerne op og flyttede til Tønder, ville de have haft tre gange så meget til forbrug hver måned.

I år er Gentofte vippet af pinden af Frederiksberg, og samtidig er spændet mellem den dyreste og billigste kommune snævret ind. I år får man “kun” et rådighedsbeløb, der er lidt mere end 2,5 gange højere, ved at bo i den billigste af landets 98 kommuner sammenlignet med den dyreste. Det skyldes primært, at det er kommunerne med de højeste huspriser, der har måttet tage de største klø, da bunden gik ud af boligmarkedet.

Således er kvadratmeterprisen faldet 13 procent i Gentofte Kommune i forhold til sidste år, og det slår med det samme igennem i rådighedsbeløbet, da boligudgifterne er den største post i de fleste familiers budget. Til sammenligning er boligpriserne steget 2,7 procent i Tønder, og det har været medvirkende til at udjævne forskellen.

Men ja, det er umiddelbart svært at forestille sig, at man med et trylleslag flytter fra den ene ende af landet til den anden. Men konklusionen er alligevel den samme – det koster i privatbudgettet at bo i en af landets store byer. Og bor man i hovedstadområdet, gør det for alvor indhug i familiens samlede økonomi.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display