Flere til at modtage end forsørge om tre år

I 2013 tipper forholdet mellem dem, der skraber pengene ind, og dem, der modtager penge.

GENERELT

For første gang vil der om tre år være flere uden for arbejdsstyrken end indenfor. Det er fremskrivninger fra Dream-modellen og tal fra Danmarks Statistik, der viser, at vi i 2013 vil opleve, at erhvervsdeltagelsen når under 50 procent. Det skriver Dansk Arbejdsgiverforenings magasin, Agenda.

Til trods for en stigning i den offentlige beskæftigelse på 75.000 personer fra 1990 til 2010 så vil vi altså stå med den udfordring, at der er langt færre end i dag til at skrabe penge ind.

Michael Svarer, professor i økonomi og tidligere medlem af Arbejdsmarkedskommissionen, mener ikke, det er nok at skrue et sted for at imødegå udfordringerne.

“Man skal gøre gruppen i arbejdsstyrken større og gruppen uden for mindre. Det kan man gøre ved at se på efterlønsordningen, førtidspensionen, uddannelsessystemet, skattesystemet og sikre, at ledighedsperioderne bliver så korte som muligt,” siger han til Agenda og peger på, at højere produktivitet også et er oplagt instrument.

Også i Cepos er efterlønnen fokusområdet. Ifølge cheføkonom Mads Lundby Hansen vil det give 70.000 flere beskæftigede, og sættes folkepensionen igen til 67 år, så vil det bidrage med yderligere 70.000.

Tags

Cxense Display