Få dømmes for racediskrimination

Kun en eneste beværtning er i år blevet dømt for at nægte en indvandrer adgang. Regeringen sletter mulighed for hårdere straf.

GENERELT

I de første ni måneder i år er ét diskotek blevet dømt for racediskrimination, fordi diskoteket ikke ville lukke en indvandrer ind.

Bøden lød på 10.000 kroner. I 2009 blev tre dømt for racediskrimination i nattelivet. Det fortalte justitsminister Lars Barfoed (K) i dag på et samråd.

Regeringen har derfor valgt at skrotte tiltag i lovforslag, som skal gøre det muligt at tage alkoholbevillingen fra diskoteker og barer, som racediskriminerer. Oppositionen kræver, trods få domme, hårdere straffe.

“Der er meget få anmeldelser om racediskrimination, for mange føler, at det ikke fører noget med sig. Vi efterlyser initiativer, som kan kaste lys på, hvor mange, der reelt bliver diskrimineret,” sagde Karina Dehnhardt Lorentzen, retsordfører fra SF.

Både justitsminister Lars Barfoed (K) og integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) var tilstede. Selvom regeringen har skrottet muligheden at straffe med fratagelse af alkoholbevilling, så mener regeringen, at der er mørketal i nattelivet.

“Vi kan aldrig acceptere, at der diskrimineres i nattelivet. Det er både ulovligt og det kan være ydmygende for den, som bliver afvist i døren. Især, hvis flere står og ser, at det sker. Jeg er enig i, at der er mørketal på området. Der sker nok mere diskrimination, end der bliver anmeldt. Jeg synes dog, at det er en meget, meget streng straf at tage bevillingen fra en værtshusejer,” sagde Lars Barfoed.

Socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup mener, at regeringen gør kampen mod racediskrimination en bjørnetjeneste ved at bløde op i loven.

“Det er underligt, at regeringen ikke vil straffe diskrimination hårdere. Jeg kan forsikre om, at når vi får en ny regering, så vil vi sørge for hårdere straf på området,” sagde Karen Hækkerup.

SF’s forslag går på, at man sender testhold ud i nattelivet. De skal bestå af både hvide og farvede danskere, som skal teste, om der diskrimineres eller ej.

Men det forslag fik integrationsminister Birthe Rønn Hornbech til at hæve stemmen.

“Der kan under ingen omstændigheder blive tale om at sende testhold af ti hvide og ti sorte ud i nattelivet. Det er helt vanvittigt at fremprovokere anmeldelser på den måde,” sagde integrationsministeren.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display