Er min titel til forhandling, når jeg får nyt job?

GENERELT

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:
Jeg har hørt om flere personer, der ved nyansættelser har formået at forhandle sig til en bedre titel, end der umiddelbart var lagt op til ved den pågældende stilling. Måske har det været en del af deres samlede ansættelsespakke, fordi de ikke fik deres lønkrav fuldt ud honoreret. Det ved jeg selvfølgelig ikke. Men er det normen, at ens titel på den måde kan være til forhandling i forbindelse med en ansættelse? Og har det karrieremæssig betydning på længere sigt, at man sikrer sig en mere attraktiv jobtitel? D.M., Odense

SVAR:
For at svare på det sidste først, så har titler ingen reel karrieremæssig betydning. Titler siger efterhånden meget lidt om, hvad personen reelt laver, især efter at titler i stigende grad er på engelsk. I en ansættelsessituation vil man altid søge ind bag den ofte imposante titel og søge at forstå, hvad personen reelt laver, hvilket reelt ansvarsområde der er tale om, hvilke resultater der er skabt, og hvorledes samt hvor mange medarbejdere vedkommende har været leder for, såfremt der er tale om et lederjob.

Fra en arbejdsgivers synsvinkel er titler en billig måde at gøre en medarbejder tilfreds på, da de som regel ikke koster noget reelt. Hvorvidt en titel er til forhandling, kommer an på typen og størrelsen af virksomheden. Typisk vil større virksomheder have en temmelig rigid titelstruktur, som alle passer ind i. I sådanne tilfælde vil man sjældent kunne forhandle sig til en bedre titel, da det vil give ledelsen et forklaringsproblem over for de medarbejdere i samme job, som pludselig er lavere tituleret end den sidst ankomne.

I mindre virksomheder er sagen typisk en anden, og her er der ofte nogen frihed i valget af titel. Eksempelvis kan en salgskonsulent lige så godt være salgschef på visitkortet, uagtet at vedkommende måske er den eneste i afdelingen. I sådanne tilfælde kan det endda have en positiv effekt i markedet, da man ud fra visitkortet at dømme har mere pondus hos kunderne. Igen, titler siger ofte meget lidt om, hvad folk reelt laver.

Hilsen Christian Steen Larsen (Managing partner i Executive Search-selskabet BackerSkeie)

Mød Penge & Privatøkonomis eksperter og stil selv spørgsmål til dem her.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display