Er aktiemarkedet på vej op eller ned?

Aktieeksperten Morten W. Langer kommer her med en aktuel vurdering af udsigterne for aktiemarkedet. Peger pilen op eller ned?

GENERELT

Alle venter nu på Yellen og den amerikanske centralbank

Alle har rettet øjnene mod den amerikanske centralbanks pengepolitiske komité, der holder næste rentemøde den 15. juni. Aktiemarkederne har på det seneste været styret stort set alene af markeds-forventningen til, hvad der sker på dette møde. På den ene side forventer markedet ikke stor sandsyn-lighed for, at der kommer en renteforhøjelse. Hvis det alligevel sker, vil markedet blive sendt nedad med raketfart.

Forventningen bunder i, at FED efterhånden har opbygget et ry for stort set kun at gøre, hvad mar-kedet forventer, af frygt for at skuffe og sende aktiemarkedet i en spiral ned. På den anden side kan FED og centralbankchef Yellen ikke i længden alene lade sig styre af markeds spekulanter, dels fordi Yellen så taber endnu mere troværdighed, og dels fordi det bliver sværere og sværere at forklare ud fra fundamentale årsager, at renten fastholdes på det historiske lave niveau.

Vi har bemærket, at Yellen senest har indikeret, at juni mødet godt kunne være et godt tidspunkt at løfte renten. Markedet har tolket det som tom snak, ligesom alle de tidligere gange, hvor FED så alli-gevel ikke forhøjede renten.

Problemet er, at de makroøkonomiske nøgletal den seneste måneder har vist en solid positiv ten-dens, som er langt mere overbevisende end i 1. kvartal, hvor væksten endte på knap 1 %. I 2. kvartal ventes nu en BNP vækst på op mod 3 %, og de ledende indikatorer signalerer fortsat god momentum. Det er altså meget vanskeligt at finde saglige argumenter for ikke at sætte renten op nu. Hertil kommer at Yellen flere gange tidligere har udtalt, at det er vigtigt, at FED kan tage afsæt i en højere rente næste gang der kommer en recession. Altså at sikre, at FED rent faktisk har noget ammunition at skyde med.

Billedet er altså nu, at markedet ikke rigtig tror på en rentestigning, selvom der er gode grunde til at forvente en højere rente.

Men hvordan skal man så spille dette spil?

Afsættet for at være med på aktiemarkedet for tiden bør være, at man skal vide, at der er en stor aktie-boble under opbygning, og at værdiansættelserne på aktierne alene stiger på grund af centralbankernes planøkonomiske stimulanser.

Men også at de børsnoterede selskabers overskud over en bred kam fortsætter med at falde. De såkaldte p/e værdier fortsætter altså med at stige, og det har været den afgørende drivkraft på aktie-markederne de seneste år. Og hvor lang tid kan det så fortsætte? Prøv selv at puste en ballon op, og gæt på, hvornår den springer? Ja, det er svært.

Se på markedets egne signaler og ikke andet

I den aktuelle situation, hvor makroøkonomi ikke spiller den store rolle, og hvor de fleste andre fundamentale drivkræfter er sat ud af spillet, er det bedst at se på, hvordan markedet opfører sig.

For nylig fik vi brud op gennem en vigtig modstand for tyske DAX i 10.100, og vi dømte derefter ak-tierally i europæiske aktier. Det har indtil videre holdt stik med solide kursstigninger den seneste uge.

På den anden side er det vigtigt at holde øje med det amerikanske aktiemarked, hvor S&P 500 indeks er tæt på den historiske top omkring 2100-2110. Det bliver vanskeligt at bryde op gennem denne top. Men sker det, vil vi skønne, at der kan ligge yderligere stigninger på 15-20 % på aktiemarkederne. Så det bliver et ekstremt vigtigt pejlemærke at holde øje med. Modsat: hvis DAX Future, som styrer europæiske og danske aktier, igen falder under først 10.100 og dernæst 9.800, så er det på tide at begynde at reducere aktiebeholdningen. Vores bundlinje er, at vi meget vel kan stå foran enten plus 20 % eller minus 20 % de næste måneder. Held og lykke.

Er Genmab ved at tabe pusten?

Efter den seneste tids voldsomme kursstigninger, faldt Genmab lidt tilbage i denne uge. Er det så ud-tryk for, at aktien er ved at nå et mætningspunkt? Vores svar er et klart nej. Nogle investorer tolker de seneste ugers eufori omkring Genmab på den måde, at nu er alle positive på aktien, og så er det nok på tide at sælge. Men nej. Vores tilgang er, at yderligere kursfald vil være oplagte muligheder for at supplere op i aktien.

Det er lige præcis det, de store udenlandske finanshuse gør. De har i denne uge også være store nettokøbere. Genmab er nok den aktie på det danske aktiemarked, som har det største kurspotentiale de næste 2-3 år. Der skal komme meget negative nyheder fra selskaber, hvis den positive historie skal overskygges nu.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display