Elpriser: Find det billigste el-selskab

Elpriserne stiger, og der er penge at spare ved at vælge et billigere el-selskab. Det også værd at overveje, om du skal fastlåse elprisen i en periode fremover. Se her, hvordan du gør.

GENERELT

Du kan se frem til en større el-regning i den kommende tid. Det er i hvert fald hvad el-selskaberne har varslet, efter at unormale vejrforhold i Norden fik elpriserne til at skyde i vejret i løbet af november. Og selvom ingen som bekendt kan spå om vejret, så kan truslen om yderligere prisstigninger være en god anledning til at undersøge, om du har den rigtige aftale med det billigste elselskab.

 

Der er forskel på elpriser

Der er nemlig forskel på elselskabernes tilbud. For selvom det er nyt for mange, at man ‘bare’ kan skifte sin gamle el-leverandør ud med en ny, så er der faktisk en sund konkurrence på el-markedet herhjemme. På trods af forsyningspligtige selskaber over hele landet har elmarkedet i Danmark nemlig været et frit marked i snart ti år, og det har fået en underskov af både nationale og regionale elselskaber til at vokse frem og byde ind med attraktive elpriser og ordninger på trods af, at selve elektriciteten i dit hjem er præcist den samme forklarer markedsdirektør i SEAS-NVE, Ole Vestergaard:

“For elselskaberne handler det om forskellige markeds- og indkøbsstrategier. Hvis man har købt elektriciteten billigt for eksempel for et halvt år siden, så kan man jo sælge den i dag til en pris, der er under markedsprisen. Det er ligesom hvis du køber kaffe i Colombia om foråret eller om efteråret, der kan være kæmpe forskel. Og derfor kan der sagtens være forskel på de forskellige priser, selskaberne imellem”, forklarer han.

Find det billigste selskab

Heldigvis er det langt nemmere at finde det billigste elselskab, end det lyder til. Alt det kræver af dig er, at du foretager en hurtig søgning på internettet – og er klar til at skifte den gamle forsyningsaftale ud med en ny. Elselskabernes brancheforening Dansk Energi har nemlig sørget for, at du hurtigt kan danne dig et overblik over tilbudene på elmarkedet i dit område.

Gå ind på hjemmesiden www.Elpristavlen.dk og indtast dit postnummer og dit årlige forbrug i prissammenligneren. Priserne på elpristavlen.dk bliver opdateret dagligt, og ved at indtaste dine oplysninger viser beregneren dig alle de relevante produkter fra de elselskaber, der opererer i dit område – både faste og variable priser på kilowatttimerne, abonnementsudgifter og de øvrige udgifter til elektriciteten samt den estimerede, årlige besparelse.

Spar op til 25 procent

Og i langt de fleste tilfælde er der besparelser at hente. Bor du for eksempel i en almindelig villa i Roskilde, er den variable kilowatttimepris netop nu 52,21 øre med et abonnement til 150 kroner per måned hos Dong, der er udbyderen med forsyningspligten. Men hos konkurrenten SEAS kan du få en fast pris i de kommende tre måneder på 39,25 øre per kilowatttime – og ingen abonnementsudgift. Det er en besparelse på 25 procent på elektriciteten alene. Og selvom SEAS i særklasse er den billigste udbyder netop nu, er der også andre selskaber, der tilbyder lavere, faste priser end den variable pris.

Faktisk viser en simpel søgning på el-selskabernes egne prisoversigter, at du kan spare på både elprisen og abonnementsprisen ved at skifte fra det forsyningspligtige elselskab i samtlige af landets 10 største byer. Den eneste betingelse er, at du binder dig til en periode med en fast elpris på mellem 3 og 6 måneder. Og det kan i sig selv vise sig at være en god forretning, hvis elpriserne bliver ved med at stige.
[emediate]

Elprisens udvikling Øst og Vest for storebælt

Det danske elmarked er opdelt i øst og vest på grund af forskellige forsyningslinier. Figuren viser elprisens udvikling for de forsyningspligtige selskaber, den variable elpris på markedet og den fastlåste elpris i 12 måneder frem.

På figuren kan man tydeligt se, hvordan sidste vinters kolde og tørre sæson fik elpriserne på Sjælland til at skyde voldsomt i vejret – for siden at falde ned under den faste elpris.

Ifølge eksperterne kan situationen meget vel blive den samme igen i år.


Kilde: www.Elpristavlen.dk

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display