El-afgiften skal også hvile om natten

Større belønninger kan være på vej til forbrugere, der sparer på strømmen og tænder for de værste el-slugere om natten - og når vinden blæser. Et flertal i Folketinget vil sænke elpriserne ved at fjerne afgiften på strøm om natten.

GENERELT

Vask tøjet om natten og tænd kun for opvaskemaskinen, når den stive kuling raser udenfor.

Som led i kampen mod CO2-udledningen vil et flertal i Folketinget sænke prisen på el og belønne forbrugerne for at bruge strøm om natten og i blæsevejr. Det er de mest miljørigtige tidspunkter, fordi en stor del af strømmen stammer fra vindenergi.

Klima- og energiordførerne, Kim Mortensen fra Socialdemokraterne, Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti og Lars Chr. Lilleholt fra Venstre siger ifølge Berlingske Tidende, at de vil fremme intelligent elforbrug, da der i dag stort set intet spares ved at bruge el på de klogeste tidspunkter.

De foreslår derfor, at afgifterne på el skal omlægges i forbindelse med den kommende skattereform og fjernes helt i de mest miljørigtige perioder.

Vindmøller snurrer forgæves
Lars Chr. Lilleholt siger til Penge.dk, at grunden til døgnets klimavenlige skævvridning er, at vindenergi – som udgør næsten 20 procent af Danmarks elproduktion – ikke kan lagres. Og da vindmøllerne snurrer videre om natten, ender man med at spilde store mængder CO2-neutral energi.

Tager man derudover i betragtning, at der er tre store havvindmølleparker på tegnebrættet til 2012, som vil producere strøm svarende til 600.000 husstandes årlige elforbrug, er der et markant behov for at flytte forbruget, mener ordføreren.

“Men hvis vi skal få forbrugerne til at flytte forbruget, må vi også skabe nogle økonomiske incitamenter. Vi skal flytte afgiften, så den er større på de tidspunkter, hvor strømmen ikke er miljørigtig. Måske endda dobbelt afgift i dagtimerne – så vi kan fjerne den helt om natten, hvor store mængder strøm går til spilde,” siger Lars Chr. Lilleholt til Penge.dk.

Spar 2-3.000 kroner om året
En typisk dansk familie på fire personer bruger i gennemsnit ca. 4-5000 kWh el om året – svarende til cirka 10.000 kroner. Og da langt størstedelen af prisen er afgifter, kunne man med Lars Chr. Lilleholts økonomiske gulerod sagtens spare 2-3000 kroner om året ved hovedsageligt at tænde for de mest el-slugende apparater om natten.

Og der findes masser af moderne, enkel teknologi, som eksempelvis kan tænde for opvaske- og vaskemaskiner, når strømmen er billig.

Lars Chr. Lilleholt mener dog ikke, at udstyret alene gør det. Derfor foreslår han sammen med Socialdemokraterne en trappeafgift, der skal få storforbrugere af strøm til at betale mere per enhed end småforbrugere.

Cheføkonom Frans Clemmesen fra Dansk Energi advarer dog i Berlingske Tidende dog mod den type afgift, da det vil ramme socialt skævt og straffe de økonomisk svage grupper hårdt. Familier med lav indkomst bruger dobbelt så meget af deres indkomst på el, i forhold til familier med høje indkomster.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display