Disse fødevarer skal du betale ekstra for

En ny fedtafgift, der rammer fødevarer med mættet fedt, går ud over især mælkeprodukter. Læs her, hvor meget dyrere udvalget varer bliver.

GENERELT

Det kommer til at koste flere penge, hver gang man vil følge brødrene Prices mantra om ‘riiiigeligt smør’.

Smør er nemlig en af de fødevare, som bliver særligt ramt, når en ny fedtafgift træder i kraft lørdag. Afgiften lægges på varer, som har en fedtprocent på over 2,3.

Gennemsnitsprisen på en pakke med 250 gram smør koster i dag i snit 14,92 kroner, men med den nye fedtafgift vil den stige 2,60 kroner.

Fedtafgiften giver dermed i det eksempel en prisstigning på 17,4 procent.

Det viser beregninger fra organisationen Landbrug & Fødevarer.

De viser også, at prisen på en halv liter piskefløde vil stige med 19,3 procent, mens prisen på et kilo ost 45+ vil stige med 4,1 procent.

Er forbrugerne vilde med deller og kød på bordet, så bliver det også dyrere. Priserne på kød får også et hak opad – dog ikke så meget, som mejeriprodukterne.

Prisen på et kilo hakket oksekød med max 12 procent fedt vil ifølge beregningerne stige 1,7 procent, mens en lammekølle vil stige 1,5 procent i pris.

Det er den tidligere borgerlige regering, som har indført fedtafgiften. Man formoder, at man vil få over en milliard kroner ind i statskassen pga. afgiften.

Afgiften har fået massive hug fra fødevareindustrien, heriblandt fra bagere, magarineproducenter, mælkeproducenter og landbruget. Kritikken går både på, at afgiften er urimelig, at det koster masser af penge i administration og at danske virksomheder får sværere ved at konkurrere med udenlandske fødevareproducenter.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display