Dine kontanter mister værdi

Renterne på indlån i banken er under pres, og har du større kontantbeløb i banken, er det derfor værd at overveje at investere pengene i stedet.

GENERELT

For blot få år siden kunne du på en heldig dag få 4 procent årligt i rente af dine penge i banken, hvis du var villig til at binde pengene i tre år. I dag skal du virkelig anstrenge dig for at hente 2 procent i årligt afkast ved tre års binding, og hvis du ikke ønsker at binde dine penge, er indlånsrenten mange steder nær 0 procent, så inflationen år for år spiser lidt af værdien af dine penge.

Rentesatserne på indlån er fortsat ned sammen med den generelt faldende rente. Og har du eksempelvis 100.000 kroner stående på en konto, der giver 0,1 procent i årlig rente efter skat, mens den årlige inflation er 0,5 procent, vil købekraften af dine 100.000 kroner i løbet af fem år være reduceret til cirka 98.000 kroner.

”Mange private opsparere er imidlertid ikke opmærksomme på dette negative aspekt af deres opsparing, men det kan på sigt være en dyr fornøjelse bare at lade pengene stå passivt på en konto,” fortæller Søren Heilbo, der er kundechef i Danske Invest.

På lang sigt viser adskillige undersøgelser, at det er mest fordelagtigt at investere sine penge i aktier. Et interessant regneeksempel kommer fra Harvard-professoren Niall Ferguson, der i sin bog The Ascent of Money har beregninger for de langsigtede afkast fra forskellige aktivklasser.

Hvor 100 dollar investeret i aktier i 1964 var vokset til omring 7.000 dollar i 2007, er det tilsvarende tal for guld omkring 4.500 dollar og 2.300 dollar for obligationer. Mens 100 dollar gemt i hovedpuden i 1964 stadig blot var 100-dollar i 2007 ... Og tilmed havde inflationen i de mellemliggende årtier reduceret den reelle købekraft. Kunne du dengang købe syv par cowboybukser for dine 100 dollar, rækker pengene i runde tal blot til ét par i dag.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display