Din mælk bliver dyrere

Det er ved at være slut med billig mælk i køledisken. Kinas eksplosive mælkeforbrug presser mælkeprisen i vejret.

GENERELT

Det bliver dyrere at nyde en god gang cornflakes med mælk og en lun caffe latte på cafeen – nu stiger mælkepriserne for første gang i mange år.

Kinserne er nemlig helt vilde med mælk, i særdeleshed mælkepulver, som småbørnsfamilierne køber. På to år er kinesernes mælkeimport syvdoblet og det presser mælkepriserne i vejret i resten af verden. Det skriver Epn.dk.

Når kineserne hiver mælkepulver ned fra supermarkedshylderne ender det med, at man kan mærke det på prisen på en liter mælk herhjemme.

“Markederne for mejerivarer er forbundne kar. Da priserne steg i 2007, så vi også prisstigningerne forplante sig fra verdensmarkedet via discountprodukterne til mærkevarerne,” siger Thomas Carstensen, der er direktør for Arla Foods, til Epn.dk.

Det er ikke kun det kølige glas mælk, der bliver dyrere, det kan også komme til at koste mere at få smør på brødet. Kineserne er nemlig også blevet vilde med det tykkere mælkeprodukt.

“Det er næsten umuligt overhovedet at skaffe smør på verdensmarkedet lige nu. Det er ikke længere kun et spørgsmål om pris. Der er simpelthen ingen ledige mængder til rådighed,” fortæller Thomas Carstensen til sitet.

Tal fra det amerikanske landbrugsministerium viser, at Kinas import af mælkepulver om kort tid når op på 400.000 tons årligt.

Kilde: Epn.dk.

Tags

Cxense Display