Din formue er vokset til 366.000 kroner

På tre år er hver eneste dansker i gennemsnit blevet 150.000 kroner rigere.

GENERELT

Danskerne bliver ved med at øge deres formuer. Fra første til andet kvartal i år steg husholdningers finansielle nettoformuer med 4 milliarder kroner og udgør nu 1.978 milliarder kroner. Formuerne har dermed stort set været stigende siden bunden i 2009. Det viser nye tal fra Danmarks Nationalbank.

Formuen er defineret som danskernes finansielle nettoformuer, der består af pensioner, bankindskud, aktier og obligationer med videre fratrukket gæld til banker og realkreditselskaber.

I følge cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard, skyldes stigningen i de finansielle formuer i andet, at danskerne har øget deres pensionsopsparinger og deres indeståender på bankkonti. "Omvendt har danskerne også øget gælden, og beholdningen af aktier er skrumpet en smule. Disse to forhold opvejer dog ikke den yderligere polstring af bankbøgerne og pensionsdepoterne," skriver hun i sit nyhedsbrev.

Tæt på rekord

Måler man nettoformuen pr. dansker er den steget godt 700 kroner i årets andet kvartal og løber dermed alt i alt op i 366.000 kroner pr. dansker. Det er en kraftigt stigning på cirka 150.000 kroner siden bunden i 2009.

De voksende finansielle formuer over de seneste år er alt andet lige noget, der må lune hos danskere. Når vi alligevel kan konstatere, at danskerne holder tegnebogen tæt til kroppen for tiden, skyldes det derfor næppe de finansielle formuers størrelser, men i højere grad den usikkerhed, der er på arbejdsmarkedet og det reallønsfald, danskerne for tiden indkasserer. At ens pensionsbeholdning er vokset, er næppe noget, de fleste i dagligdagen går og glæder sig over. Her er det næste måneds indtægt og mere håndgribelige aktiver som ens bolig (der ikke er en del af den finansielle nettoformue), der vejer tungest.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display