Det græske drama i Grækenland udvikler sig

Langers Skarpe Aktietips har i denne uge fuld fokus på den farlige situation i Grækenland.

GENERELT

Grækenland sætter stadig dagordenen, afklaring de næste dage: Det græske drama kommer en tid endnu til at sætte dagsordenen på aktiemarkederne. I flere uger har det virket som om, at det eneste det hele handlede om, var, hvad der kom ud af forhandlingerne med Grækenland. Især torsdag og fredag var højdramatiske, som det også fremgår af vores løbende dækning på Økonomisk Ugebrev Flash News. Torsdag brød forhandlingerne mere eller mindre sammen, da kreditorerne kom med et modforslag til det græske løsningsforslag. Fredag bølgede det frem og tilbage. I løbet af eftermiddagen kom det frem, at parterne stod tæt på hinanden. Fredag aften udtalte den græske politiske leder så, at han nu vil have en folkeafstemning, så grækerne kan tage stilling til løsningsmodellen fra EU/IMF/ECB. Meget tyder på, at grækerne vil stemme ja, da op mod 60 % vil blive i EU. Den græske regering vil have sin ryg fri, så den ikke selv behøver at tage beslutningen. Samtidig kan den lukke munden på kritikerne, selv fremføre kritik af forslaget og samtidig blive ved magten. Som forløbet har været frem til vores deadline lørdag morgen, tyder alt på positive aktiemarkeder mandag morgen. Eurogruppens finansministre skal mødes lørdag, og hvis der kommer afgørende nyt, vil vi udsende en update mail herom, før markedet åbner mandag morgen.

Men en midlertidig løsning er ikke langsigtet godt for EU’s økonomi: Efter et sandsynligt aktierally den næste uges tid, baseret på en midlertidig græsk løsning, ser vi en stribe negative drivkræfter. Hen ad vejen vil det gå op for markedet, at en græsk løsning under alle omstændigheder vil være kortsigtet. Udtræder Grækenland ikke af Euroland og får sin egen valuta, vil der blive behov for nye hjælpepakker, og denne usikkerhed vil fortsat ligge som en tung dyne over europæisk økonomi. Den politiske elite i EU vil ikke tabe ansigt ved at give slip på Grækenland, og derfor bliver løsningen ikke en langsigtet løsning af problemet Grækenland. Der bliver helt sikkert senere brug for nye store hjælpepakker til Grækenland, så i virkeligheden er et græsk exit efter vores vurdering den allerbedste løsning for alle. Et græsk exit ses af den politiske elite som starten på enden for Eurosamarbejdet. Men vi ser det modsat – forbliver Grækenland i Euroen, vil det i den grad udstille den manglende politiske handlekraft i forhold til nødvendige løsninger for at sikre et langsigtet stabilt Euroland. Men det er tilsyneladende ikke det, den politiske elite styrer efter.  

USA på vej til at sætte de korte renter op, europæisk økonomi bremser op: For aktiemarkederne trækker de sorte skyer for alvor op til et uvejr. For det første kommer der fortsat signaler om, at tysk økonomi bremser op, efter næsten flad økonomisk vækst i første kvartal. Over de seneste tre måneder har eksempelvis den vigtige IFO indikator tydet på en opbremsning, mens det går bedre i det meste af Sydeuropa. De positive effekter af den svækkede euro og lavere oliepriser vil dog klinge af de kommende måneder, og også fortsat usikkerhed om Grækenland kan hæmme væksten i Europa. Med afmatning i Kina og USA kan der samtidig komme en negativ afsmitning på Europa de kommende måneder. For det andet kan det give en meget brat opvågning på aktiemarkederne, hvis den amerikanske centralbank holder fast i sin melding om, at der kommer to renteforhøjelser i år. Indtil videre tror markedet ikke rigtig på det. Men signal om en ny rentecyklus med periodiske renteforhøjelser vil være gift for aktiemarkederne. For det tredje påviste vi allerede i den forrige udgave, at analytikerne på de seneste har nedjusteret deres overskudsestimater for Q2 i både Europa (stoxx 600) og i USA (S&P 500). Uden tilsvarende kursfald på aktiemarkederne betyder det, at værdiansættelserne skal pumpes yderligere op. Og det vil betyde, at aktieboblen forstærkes yderligere, i en tid, hvor de korte renter i USA kan være på vej op. Det er ikke holdbart i længden.

Er aktiemarkederne allerede dybt manipulerede? Særligt i USA er der i dag en udbredt debat, også blandt de etablerede finanshuse, om aktiemarkederne i virkeligheden er dybt manipulerede: af centralbankerne, af algoritmehandel og af HFT handel, altså såkaldt High Frequency Trading, hvor maskiner i virkeligheden styrer markederne mere end mennesker. Der er inden tvivl om, at man kan kalde centralbankernes indgreb i de finansielle markederne for ”planøkonomiske,” hvor man ellers i vores markedsøkonomi forventer, at markedskræfterne skal styre priserne, fordi det er grundlaget for markedskapitalismen. Er vi i virkeligheden på vej mod russiske tilstande på finansmarkederne, hvor planøkonomiske indgreb betyder, at markederne bliver fuldstændig skævvredet med ”forkerte” priser? Man kan have en mistanke om, at vi er gået et godt stykke ad den vej. Men hvor langt? Det er ikke til at sige – endnu. Måske bliver markedskræfterne igen sluppet løs igen på et tidspunkt, og så vil vi se, hvor meget markederne er manipuleret.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display