Det er tid til at være forsigtig

Eksperter råber krise og regeringen indfører øgede skatter og finanspolitiske stramninger som hæmmer væksten i danmark. Fortsæt med at investere, men gør det klogt i brancher og industrier, som er fremtidens vindere.

GENERELT

Egentlig ville jeg have skrevet denne kommentar under overskriften: ’Jeg er bekymret’. Men det sortsyn nytter ikke. Jeg vil hellere være konstruktiv og se på de muligheder, som den aktuelle krise åbner for. Det ændrer dog ikke ved, at jeg reelt er bekymret over den gældskrise, der rokker hele verden i øjeblikket.

Bundlinjen er, at væksten først kommer igen, når borgerne har tillid til fremtiden. Øgede skatter og finanspolitiske stramninger hæmmer væksten, skaber arbejdsløshed og er upopulære. Dermed er det politiske system låst fast i sig selv. Jeg er bekymret, og derfor lyder det umiddelbare råd: sælg aktier og køb supersikre obligationer, eller gå kontant.

Løft blikket

På samme tid ser jeg et samfund, der aktuelt gennemgår flere store, tunge og fundamentale strukturændringer. For eksempel inden for detailhandlen. Jeg vil vove den påstand, at når vi rammer 2020, har vi en minimal detailhandelssektor, da meget af dagligvarehandlen vil foregå på nettet. At købe sine varer i en fysisk butik bliver en sjældenhed.

Priserne er for høje, fordi det er alt for omkostningskrævende at have en butik. Samtidig er avancerne alt for høje i forhold til at købe ind på nettet enten på tværs af landegrænserne eller brugt.

Eksempel: Jeg ville for nylig købe et par sportssolbriller. De koster fra 1.200 kroner i butikkerne. De koster det halve på nettet, hvis de er nye og under det kvarte let brugte. Det er fremtiden. Steder, hvor vi kan handle med hinanden som Den Blå Avis, Trendsales, QXL og Ebay, rykker – ifølge Den Blå Avis steg brugt handlen hele 87 procent over de seneste to år.

Det betyder også, at når økonomer råber op om fald i forbruget, har de ikke medregnet hele den private genbrugsøkonomi, der er i stærk vækst og kører helt eller delvist uden om alle statistikker. Min påstand er derfor, at vi aktuelt ikke forbruger ret meget mindre. Men vi gør det lokalt og globalt samt langt mere intelligent end i det industrisamfund, som økonomer og politikere hænger fast i.

Men detailhandlen er bare ét område. Ser vi på energi sektoren, vil den frem mod 2020 undergå enorme forandringer. Tænk bare på el biler, jordvarme, solceller, havevindmøller, isoleringsteknik og så videre.

Køb aktier alligevel

Jeg håber, du har læst med hertil, inden du fulgte mit råd i begyndelsen af artiklen. For når du køber aktier, køber du fremtiden. Investér derfor stadig, men gør det klogt i brancher og industrier, som er fremtidens vindere. Personligt tror jeg på olie på kort sigt, selv om energiintelligente løsninger på lang sigt er fremtiden.

Jeg tror stadig på luksus, fødevarer og nydelsesmidler. Det skal mennesker have. Derudover tror jeg stadig på fremtiden, men jeg er også bekymret. Derfor vil jeg anbefale alle – uanset investeringshorisont og risikovillighed – at placere en del af porteføljen i 4- eller 5-procents fastforrentede konverterbare obligationer med udløb i 2041 eller 2044 med eller uden afdrag.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display