Danskerne holder på pengene

Selvom danskerne i juni fik udbetalt 25 mia. kroner fra den Særlige Pensionsopsparing (SP), er den danske detailhandel fortsat faldende. Det kan få betydning for den danske økonomi.

GENERELT

Detailsalget faldt med 0,7 procent fra maj til juni, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er tredje måned i træk, at det sæsonkorrigerede detailsalg falder, og det bekymrer flere eksperter.

Chefanalytiker i Sydbank, Christian Hilligsøe Heinig, peger på den usikkerhed, der præger arbejdsmarkedet og økonomien generelt som årsagen til, at danskerne holder på pengene.

“Det er bekymrende, at vi endnu ikke har set forbrugerne tage lidt forskud på glæderne ved udbetaling af SP-midlerne, og det øger risikoen for, at det private forbrug ikke er i stand til at holde hånden under dansk økonomi over de kommende kvartaler,” siger chefanalytikeren.

SP-udbetalingerne har betydet, at hver af de 2,3 millioner danskere, der har valgt at få opsparingen udbetalt, gennemsnitligt fik godt 10.000 kroner ind på kontoen i juni måned.

Stadig håb

Det samlede fald i detailhandelen på 0,7 procent fra maj til juni dækker over et fald på 0,4 procent for ‘fødevarer og andre dagligvarer’ og en tilbagegang på 1,5 procent for andre forbrugsvarer. Til gengæld er der en stigning på 1,7 procent for beklædning, hvilket kan skyldes et tidligt sommerudsalg.

Og i forhold til juni 2008 er detailhandelen i alt faldet med 4 procent.

Nordeas chefanalytiker, Anders Matzen, er dog stadig håbefuld.

“Til trods for den tøvende udvikling i detailsalget for juni venter vi fortsat en fremgang i det private forbrug gennem anden halvdel af i år. Udbetalingen af midler fra SP-ordningen fandt reelt først sted i sidste halvdel af måneden, og derfor vil vi formentlig først begynde at kunne se effekten af SP-udbetalingen i de kommende måneder,” siger han.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display