Danskerne får Europas dyreste strøm

Energiaftalen gør den - i forvejen rekorddyre - danske strøm endnu dyrere

GENERELT

Den energiaftale, som alle Folketingets partier med undtagelse af Liberal Alliance indgik torsdag, cementerer de danske el-priser som Europas højeste.

Det skyldes, at den reelle el-pris fordobles af skatter og afgifter, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge energiaftalen, som er endnu en trædesten i målet mod at gøre Danmark selvforsynende med grøn energi i 2050, kommer en gennemsnitlig dansk familie til at betale 1.300 kroner mere om året.

Samlet set kommer aftalen til at koste forbrugerne 3,5 milliarder kroner, hvilket får den grønne tænketank Concito til at kritisere aftalen.

“Det er underligt og selvmodsigende, at vi med den ene hånd støtter vind-el økonomisk, og med den anden hånd lægger vi høje afgifter på forbrugerne, så det bliver alt for dyrt for folk at bruge den,” siger cheføkonom Frans Clemmensen til Jyllands-Posten.

Også i det Økonomiske Råd stiller man sig kritisk over for stigende elpriser.

“Jo billigere el, jo mere vil det tilskynde folk til at anskaffe sig elbiler og erstatte oliefyr med jordvarmeanlæg, der kører på el. Gør man el og fjernvarme dyrere, vil det få folk til at vælge benzinbiler frem for elbiler og individuel opvarmning af huset baseret på gas og olie frem for fjernvarme eller varmepumper,” siger økonomiprofessor ved Københavns Universitet, overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, til Jyllands-Posten.

Flere organisationer har tidligere kritiseret partierne bag energiaftalen for, at regningen især sendes til landets mindre bemidlede, fordi der lægges yderligere afgifter på brug af fjernvarme, mens brændeovne og transport-området går fri.

Kilde: Jyllands-Posten

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display