Danskerne betaler mest for dagligvarer

En sammenligning af europæiske dagligvarepriser efterlader ingen tvivl. En tur i supermarkedet er klart dyrest i Danmark.

GENERELT

Danskere er kendt for at være et folkeslag, der brokker sig, men når det kommer til priserne i supermarkederne, er beklagelserne berettigede.

Det viser en sammenligning af europæiske dagligvarepriser, som Landbrug og Fødevarer har fået lavet. Den viser blandt andet, at et kilo tomater i Danmark koster 10 kroner mere end i prislistens nummer to, Tyskland.

Det skriver bt.dk.

Også på varer som Heinz ketchup og Kellogs Cornflakes befinder Danmark sig i top tre. Kommer det til Coca Cola, er prisen i Danmark helt i top – per liter fem kroner dyrere end listens nummer to, Belgien.

En af grundene til de høje priser i danske supermarkeder er moms og afgifter, lyder det fra cheføkonom i Landbrug og Fødevarer Leif Nielsen, men det er ikke hele forklaringen.

“Selv når der tages højde for forskelle i moms, afgifter og velstand, er prisen på tjenesteydelser 14 pct. højere end gennemsnittet blandt rige EU-lande, mens priserne på varer er fem procent højere, siger han til B.T.

Og sammenligningen er værd at tage til efterretning, mener interesseorganisationens cheføkonom.

“De dyrere varer i Danmark betyder, at vores velstand overvurderes. Korrigeres der for købekraft, er Danmark slet ikke så rigt, som det ofte fremstilles, siger han til avisen.

Den Internationale Valutafond (IMF) bekræfter den opfattelse. Målt direkte på BNP ligger Danmark nummer fire, men når der bliver korrigeret for lønningsniveauet og højere priser herhjemme, ryger Danmark ned på en 14. plads på listen over rige lande.

Kilde: bt.dk

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display