Danmark i top med IP-telefoni

Danskerne har for alvor taget den billige telefoni over internettet til sig, og Danmark ligger i top, når det gælder IP-abonnementer per indbygger.

GENERELT

Antallet af de billige IT-telefoniabonnementer i Danmark er nærmest eksploderet i de seneste fem år. Mere end 30 procent af alle faste telefoner er i dag forbundet til internettet i stedet for det faste telefonnet, og det betyder ifølge eksperterne et snarligt farvel til den gamle -og dyre fastnettelefon

I april 2005 var der kun 200.000 brugere af IP-telefoni i Danmark. I 2007 var tallet mere end fordoblet til 525.000, og ifølge IT- og Telestyrelsens statistik findes der i dag mere end 710.000 IP-telefonister i landet.

Billig telefoni over internettet er for alvor blevet populært i Danmark, og det har gjort danskerne til et af de folk i verden, der har flest IP-abonnementer per indbygger.

Penge at spare

Årsagen til IP-abonnementernes voksende succes har, ifølge teleanalytiker Torben Rune, først og fremmest været, at det i stigende grad er gået op for de danske forbrugere, at der er penge at spare.

Besparelsen skyldes, at det som regel er forbundet med et relativt stort gebyr blot at have fastnettelefonen stående – et gebyr som IP-udbyderne reducerer kraftigt eller sletter helt fra regningen.

“Vi bruger vores gamle fastnettelefoner mindre og mindre, og det betyder, at der er penge at spare ved at skifte til IP-telefoni. Det er nemlig billigere at have en IP-telefon stående, når hjemmets telefon bliver brugt mindre – og det er for alvor begyndt at gå op for forbrugerne nu,” siger han.

Foran resten af verden

Ifølge Torben Rune er årsagen til, at det gamle fastnet bliver brugt mindre, at vi i stigende grad bruger mobiltelefoner til den daglige kontakt med vores netværk.

Hvis nogen vil os noget, ringer de med andre ord direkte til vores mobiltelefon, og selv ringer vi oftere fra den, fordi vi i stigende grad har den på os.

Den forklaring bekræftes af statistikken. Sidste år steg antallet af mobilabonnementer i Danmark til omkring 7,4 millioner, og datatrafikken over mobiltelefonerne nåede også hidtil usete mængder ved at stige med hele 80 procent. Og denne ekstra kommunikation på det mobile net betyder mindre trafik på det gamle fastnet.

Selvom den tendens foreløbig kendetegner de danske forbrugere i særdeleshed, er det ifølge teleanalytikeren en udvikling, som med tiden vil være at finde over hele verden.

“Udviklingen i IP-telefonien skyldes jo udviklingen på det mobile marked, og her har Danmark og Skandinavien historisk været længere fremme end resten af verden, fordi vi fik mobile telefonnet cirka 10 år før de fleste andre. Det har været med til at modne markedet i Danmark hurtigere end andre steder, og det betyder, at vi også vil se IP-telefonien komme på banen i resten af Europa i de kommende år, vurderer han.

Ikke fremtidssikret

Telebranchen har ikke været sen til at opfange trenden inden for IP-telefoni. I Danmark findes der i dag mere end 80 udbydere af IP-telefoni, hvilket er mange flere end der findes mobiltelefonselskaber.

Det er dog tvivlsomt, om forbrugerne vil blive ved med at erstatte den gamle fastnettelefon med IP-telefoni i fremtiden. På trods af de økonomiske fordele og de mange tilbud har IP-telefonerne nemlig stadig ét stort handicap til fælles med det gamle fastnet. Og det er ledningen.

“Jo mere vi bruger vores mobiltelefoner, jo større behov får vi for at være helt trådløse hele tiden. Det betyder, at også IP-telefonien på et tidspunkt vil opleve en konkurrence med det mobile marked, især fordi de såkaldte smartphones i fremtiden vil kunne ringe over det mobile internet til lave takster,” forklarer Torben Rune.

Fastnettelefonen er færdig

Det er altså langt fra sikkert, at IP-telefonen vil erstatte alle de gamle fastnettelefoner, der i mange år er blevet færre og færre.

I broderlandet Norge, der ligger lige efter Danmark på listen over IP-abonnementer per indbygger, så ser antallet af nye abonnementer således ud til at flade ud sidste år. Men hvad enten fremtidens telefonister vælger internet- eller mobiltelefoni, så er en ting helt sikker: Den gamle fastnettelefon er snart en saga blot.

“Fastnettet er en døende størrelse som telefonnet. Det er klart, at kobberledningerne jo stadig vil være der, men om 5-6 år vil det formentlig være en sjældenhed at have en telefon sluttet til fastnettet,” konkluderer Torben Rune.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display