Danmark forurener ligeså meget som oliestater

En ny opgørelse viser, at Danmark ligger nummer tre på listen over, hvilke lande der udleder mest CO2. Klimaministeren er kaldt i samråd.

GENERELT

I går stod Klima- og energiminister Lykke Friis (V) med vindblæst hår under den hvide sikkerhedshjelm og åbnede havvindmølleparken Rødsand 2. Senere på måneden skal hun i samråd i folketinget, fordi vi er et miljøsvin.

For selvom Danmark nu har 12 vindmølleparker, er vi i samme liga som de heftigste oliestater, når det kommer til CO2-udledning.

Det viser en opgørelse fra Verdensnaturfonden WWF. Her ligger Danmark nummer tre på listen, kun overgået af De Arabiske Emirater og Qatar. Dermed ligger vi to pladser over USA, som mange danskere ellers betragter som en nation af kødædende og bilkørende storforbrugere.

Opgørelsen gør stort indtryk på klimaordfører for Socialdemokraterne, Mette Gjerskov.

“Det burde få alle alarmklokker til at ringe,” siger hun.

Hun mener ikke, at Klimaministeriet og regeringen tager problemet alvorligt nok.

“Regeringen skal give slip på den mærkelige selvforståelse om, at Danmark er et ekstremt klimavenligt land. For det er vi ikke. Og før man får en bedre forståelse, kan man ikke handle,” siger hun.

Den beskyldning afviser den konservative klimaordfører Tage Leegaard. Han mener, regeringen er fuldt ud klar over, at brugen af fossile brændstoffer må udfases.

“Vi er på forkant med vindenergi, og vi forsker på rigtig mange måder i miljøteknologi. Jeg opfatter bestemt Danmark som et grønt land,” siger han.

Derfor gør den nye opgørelse fra WWF indtryk på klimaordføreren, der dog ikke vil handle forhastet.

“Som politiker har man pligt til at se, hvordan kan vi så få føden. Det nytter jo ikke noget, at vi stiller os forrest, hvis vores virksomheder ikke kan konkurrere, så vi ikke har noget arbejde. Vi er nødt til at se det i en helhed,” siger Tage Leegaard.

Den køber Mette Gjerskov ikke.

“Nu har man overvejet sagen i 10 år, uden det er blevet særlig overilet. Hvad overilet er der i at investere i grøn energi, der skaber arbejdsplader og mindre forurening og mindre CO2-udslip? Det har jeg svært ved at se”.

Hos WWF håber generalsekretær Gitte Seeberg, at rapporten kan være med til at sætte fokus på, det store CO2-fodtryk, Danmark er i færd med at sætte.

Baggrunden for den pinlige placering skal findes flere steder.

“For det første vores meget store forbrug af kul, og vores transportsektor udleder rigtig meget CO2, og så skyldes det også, at vi er et landbrugsland, der spiser rigtig meget kød,” siger hun.

Derfor mener hun, at et sted, regeringen bør tage særligt hårdt og hurtigt fat, er bæredygtig dyrefodder. De danske kør og grise lever nemlig i høj grad af soja, som gror, hvor der før var regnskov.

Gitte Seeberg håber, at regeringen hurtigst muligt vil følge Klimakommissionens anbefalinger, som blev offentliggjort for nylig.

Det er Endhedslistens Per Clausen, der har kaldt ministeren i samråd.

“Jeg vil nu – endnu en gang – forsøge at få en forklaring på den enorme forskel, der er på regeringens retorik og regeringens reelle initiativer – eller rettere mangel på samme,” skriver han i en pressemeddelelse.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display