Computere er store pengeslugere

Computere er blevet store strøm- og pengeslugere. Computere i danske hjem bruger årligt strøm svarende til knap 700 millioner kroner.

GENERELT

700 millioner kroner.

Så mange penge koster computere i danske hjem – alene i strøm.

På 10 år er strømforbruget fordoblet. Det skyldes, at vi får flere og flere computere i hjemmet.

Det er især antallet af bærbare computere og tablets, der stiger i antal. Alligevel er det de stationære computere, der trækker strømforbruget op. Det viser helt nye tal fra Dansk Energi.

“Fra at vi for godt 10 år siden havde én computer hver, nærmer vi os nu tre hver i gennemsnit. Vi bruger stadig flest timer og mest el på de stationære computere ca. fem timer om dagen, mod fire timer på de bærbare. Det hænger sammen med, at de stationære i mange hjem bruges til at spille på, og at større grafikkort kræver et større strømforbrug. Det slår igennem på elregningen,” siger Richard Schalburg, forbrugerekspert i Dansk Energi.

Hvis man som forbruger vil spare på sin elregning, skal man slukke helt for computeren, når man ikke bruger den eller købe én spareskinne.

Derudover kan man med fordel kigge på sin families adfærd omkring computeren.

“Det har f.eks. en større betydning, hvis ens søn sidder den halve nat og spiller computer, end man umiddelbart skulle tro. Derfor er det vigtigt, at man kigger sig godt for, når man køber ny computer og på forhånd gør sig nogle ideer om, hvad man skal bruge computeren til. Hvis man vil sikre sig en energieffektiv computer, så kan man med fordel købe én, der er mærket med Energy Start-mærket,” siger Richard Schalburg.

Der findes ca. 6,5 mio. computere i Danmark. Alt efter alder og type computer samt antal timer i brug og standby kan man spare 2-300 kr. i elforbrug pr. computer pr. år.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display