Chardonnay: En alsidig drue

Chardonnay afspejler det klima, den er dyrket i.

GENERELT

Chardonnay stammer fra Frankrig, hvor den har verdensry som druen i hvid bourgogne og champagne. Den giver frugtagtige vine med toner af æble og melon, fedme i strukturen og fin balance mellem syre og alkohol. Chardonnay udmærker sig ved at være alsidig og tilpasningsdygtig og har derfor vundet fodfæste i vinlande over den ganske verden.


Læs mere: Vand til vinen: Det betyder væskebalancen for promillen

Hvid bourgogne


Chardonnay er god til at afspejle sit terroir, hvilket vil sige, at jordbundsforhold og det lokale klima sætter sit præg på den færdige vin. Selv i Bourgogne, hvor druen stammer fra, vil du nemt kunne smage forskel på Chablis, hvor druen giver vine med citrustoner, stålsat tørhed og knivskarp syre, og den blidere stil fra de gyldne skrænter syd for Beaune med toner af æbler og nødder og en knap så hidsig syre.


Læs mere: Hvad har du i glasset? En genstand er ikke bare en genstand

Oversøisk Chardonnay


Et fællestræk for fransk Chardonnay er frisk mineralitet og en elegant, madvenlig tørhed. Den oversøiske Chardonnay fra Australien, USA, Sydafrika og Sydamerika har typisk en mere kvabset stil med tropisk frugt i duft og smag, en cremet, smøragtig fylde og et tydeligt præg af fadlagring. Lidt poetisk kan man sige, at karakteren af Chardonnay skifter fra dur til mol, når den tager springet fra Frankrig til den nye verden.

Tags

Anbefalede artikler