Butikker kan nægte at bytte din hadegave

Hvis du skal ud og have byttet gaver, kan du med fordel være opmærksom på, hvilke regler der gælder.

GENERELT

Står du efter juleaften med en lidt for kikset sweater eller et apparat, du godt vidste, du ikke havde brug for, kan du med fordel kaste dig ud i bytteræset.

Men du kan risikere at få en lang næse. Der er nemlig ikke noget, der forhindrer butikken i at nægte at bytte gaver.

“Det at få byttet en gave er ikke en ret, man har. Det er en service, som nogle butikker giver. Det er rigtig mange butikker, der giver den service, men det kræver, at butikken kan sælge gaven igen,” fortæller Lone Rasmussen, der er forbrugerpolitisk chef i Dansk Erhverv.

Derfor er det altså butikken, der bestemmer, hvordan du står stillet med dine julegaver. Enten ved en bytteret eller en returret.

Til gengæld kan du som regel altid få pengene tilbage for en gave, der er i uorden, skriver konkurrence- og forbrugerstyrelsens hjemmeside forbrug.dk.

“Hvis du fortryder købet, fordi der er noget galt med varen, kan sælger ikke umiddelbart afvise dig. I den situation gælder købelovens regler om mangler ved varen, og sælger skal tilbyde enten at reparere eller at ombytte varen,” står der.

Og hvis din gavegiver har handlet på nettet, har du som regel bedre rettigheder, end ved et køb i en butik.

“Når du handler på nettet og andre steder, der ikke er en egentlig butik, og du ikke får udleveret varen med det samme, har du i langt de fleste tilfælde 14 dages fortrydelsesret,” skriver forbrug.dk

Hvis du står med et gavekort i hånden, bør du dog under alle omstændigheder sørge for at få brugt det i en rimelig fart. Går butikken konkurs, er det nemlig stort set umuligt at få brugt din julegave.

Desuden oplyser forbrug.dk, at købelovens regler også gælder fuldt ud for udsalgsvarer, men at butikker kan gøre opmærksom på, at eksempelvis fortrydelsesretten ikke gælder for dem.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display