Bonus fra pensionsselskaber - nej tak!

Normalt forbinder man ikke pensionsselskaber med uddeling af gaver eller bonus. Selvom det behændigt er kommet til at se sådan ud, så er det heller ikke sådan denne gang - så pas på dine penge!

GENERELT

I et forsøg på at komme ud af de høje ydelsesgarantier, der er stillet - primært før 1995, så er enkelte pensionsselskaber begyndt at fortælle deres kunder, at de kan få en bonus tilskrevet deres konto. Bonus er normalt forbundet med, at du får andel i en gevinst, fordi noget er gået godt. Sådan er det ikke her. Faktisk består bonussen af kundernes egne penge!

Det er nemlig de reserver, kunderne har opsparet gennem årene, som pensionsselskaberne vil udbetale til kundernes konti. Det vil de fordi de højst sandsynligt ikke kan overholde garantiforpligtelserne uden at tære på deres egenkapital.

Forklaringen er, at renten i samfundet er faldet så meget, at det faktisk er svært på kort sigt at opnå en sikker forrentning over 2 %. Er du blevet lovet en grundlagsrente (den rente som ligger til grund for garantien) på eksempelvis 4,5 %, så er det meget dyrt for selskaberne at sikre dig denne forrentning. Det skyldes, at en stor del af kapitalen i givet fald skal reserveres til renteforsikringer. Den dybereliggende årsag er dog efter min mening, at selskaberne har solgt en vare som de ikke kan levere - og så må de jo til lommerne!

Selskaber har i mange år tjent rigtig gode penge på det garanterede produkt, så nu mener jeg, at de må til at spæde pengekassen op med egenkapital. Sådan er det jo med forretning. I de gode år må man lægge til side til de dårlige år.

Du skal altså ikke bare sige ja tak til at få tilskrevet din konto med mellem 15 og 30% - selvom det er fristende. Har du et 4,5 % grundlag på din pension, kan det være meget mere værd end tilskrivningen. Du skal især være opmærksom på dette, hvis du er tæt på din pensionsalder eller allerede er pensioneret, er dette vigtigt.

Har du en lavere grundlagsrente (under 3 %,) og er du yngre, eller er ordningen meget lille (under 100.000 i depot), er det nok meget mere sandsynligt, at du med fordel kan sige ja tak. Men så bør du i samme moment se på de omkostninger, der er på en ny ordning på markedsrentebetingelser. Det er ofte meget høje priser med årlige omkostninger i nærheden af 2 %.

Hvis det er tilfældet, bør du flytte pengene et andet sted hen, hvor omkostningerne er under 0,5 % p.a. De billigste ordninger i dag er eget depot i bank, hvis du vel at mærke sørger for, at du ikke at kommer til at betale depotomkostninger. Desuden bør handelsomkostningerne være under 0,1 % på handel med obligationer og under 0,2-0,3% på handel med aktier.

Min opfordring må være, at du benytter lejligheden til at gå dine ordninger igennem fra A til Z. Det kan være den bedste timeløn du får hele året.

Men husk også, at i markedsrentemiljøet tager du selv hele risikoen - der er altså ikke reserver ved siden af din opsparingskonto. Derfor bør du passe ekstra godt på dine penge.

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg A/S

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display