Billigst på internettet - overalt!

Med mobilt bredbånd kan du komme på nettet, uanset hvor du er, og fleksibiliteten koster ikke meget mere end en fastnetforbindelse. Vi testede priser - se, hvilket selskab du skal satse på.

GENERELT

Solen skinner, du har sat hverdagens stressede program på standby for en tid og er taget ud i fritidshuset for at nyde sensommervejret. Nu sidder du godt til rette på terrassen, men var der ikke noget vigtigt, du lige skulle tjekke på internettet? Ingen panik eller hovedpine.

Med en mobil bredbåndsforbindelse er løsningen lige ved hånden. Så stikker du blot en lille såkaldt USB-dongle med et SIM-kort i ind i USB-porten på din bærbare computer, og så står døren til det digitale univers atter på vid gab. Når som helst – hvor som helst. Men den bedste nyhed kommer først nu: Efterhånden er det mobile bredbånd blevet så billigt, at det er et oplagt alternativ til den traditionelle fastnetforbindelse.

3 klarer sig bedst
Et hurtigt pristjek på IT- og Telestyrelsens hjemmeside, www.it-borger.dk, viser, at den absolut billigste fastnet-bredbåndsforbindelse på 4 Mbit/s i skrivende stund koster 199 kroner om måneden.

For en ekstra hundredkroneseddel om måneden kan du tage internettet med dig overalt med en trådløs forbindelse på mindst 3 Mbit/s. Vælger du den mobile løsning, behøver du tilmed ikke at bryde hovedet med, hvilken udbyder du skal vælge. Vores pristjek viser nemlig, at teleselskabet 3 i øjeblikket tilbyder den mest attraktive løsning. Her får du det bedste forhold mellem pris og kvalitet.

For 299 kroner om måneden får du en bredbåndsforbindelse, der er klart kraftigere end konkurrenternes løsninger til samme pris. (3 tilbyder i lighed med Sonofon også en forbindelse for 199 kroner om måneden, men for mange brugere vil de føles lige langsomme nok). Tilmed har 3 som den eneste udbyder ikke noget loft over, hvor mange MB du må hive ned per måned.

De øvrige udbydere opererer med et loft på 10 GB per måned, og det vil formentlig også dække langt de fleste menneskers behov – eksempelvis kan man downloade langt over 1.000 sange, inden man når den magiske grænse på 10 GB – men hvorfor begrænse sig selv, når man kan slippe uden at betale mere for det?

Dækningen er bedst i byerne
3 opererer med en Turbo 3G-forbindelse, der for Eazy-Internet Premium-abonnementet til 299 kroner om måneden lover op til 7,2 Mbit/s under de optimale dækningsforhold. Desværre rammer man kun de optimale forhold på nogle få pletter i de største danske byer – det gælder i øvrigt for samtlige udbydere.

Hovedreglen er, at jo længere væk fra storbyerne man bevæger sig, des dårligere bliver forbindelsen og ydelsen. Det tager altså længere tid at hente en musikfil eller indlæse en hjemmeside.

En anden faktor, der kan sætte pres på hastighederne, er antallet af brugere per sendemast: jo flere, der deler den samme mast – jo langsommere bliver forbindelsen. Fælles for samtlige udbydere er, at de har svært ved at mønstre præcis den lovede båndbredde, om den så er 3,6 eller 7,2 Mbit/s, men udbygningen af nettet står stadig på, og de teknologiske landvindinger vil blive endnu større de kommende år.

Således har 3 tidligere på året meldt ud, at de vil lukke op for sluserne og tilbyde mobilt bredbånd med 21 Mbit/s i løbet af 2008. Sammen med TDC og Sonofon er 3 den eneste udbyder, der tilbyder Turbo 3G eller 3G over hele landet – de øvrige spillere i pristjekket, Telia, Call Me og nClub, må ty til den noget langsommere EDGE teknologi i udkantsområderne.

Hvor Turbo 3G i øjeblikket giver op til 7,2 Mbit/s og teoretisk kan optimeres til at levere op til 40 Mbit/s, og 3G yder op til 2 Mbit/s, kan EDGE maksimalt mønstre en hastighed på 384 kb/s. For de fleste vil det føles, som om laptoppen er koblet på et gammeldags telefonmodem. Det går med andre ord umådeligt langsomt, og det er ikke hurtigt nok til at se tv på laptoppen. Her kræves en hastighed mellem 1 og 1,5 Mbit/s, hvis kvaliteten skal være nogenlunde tålelig.

Det mobile bredbånd er fremtiden
Efterhånden som Turbo 3G bliver rullet ud over hele landet, og de bedste forbindelser ikke længere er forbeholdt de bynære områder, tyder meget på, at det mobile bredbånd vil overhale fastnetbredbånd som danskernes foretrukne netværk.

Nøjagtig som mobiltelefonen for længst har overhalet fastnettelefonen. I dag bliver der samtidig solgt langt flere bærbare pc’er end stationære, så hvorfor ikke udnytte fleksibiliteten fuldt ud? Måske det mobile bredbånd også er noget for dig, næste gang du skal skifte internetudbyder.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display