Bilka i seng med lånehajer

Nu beder Forbrugerombudsmanden om en forklaring.

GENERELT

Køber du tv på afbetaling i Bilka, køber du katten i sækken. Varehuset samarbejder nemlig med Ekspres Lån, når der skal tilbydes hurtige kontanter til købelystne, og den samarbejdspartner spiller ikke ærligt spil.

Når man klikker ind på Bilkas hjemmeside for at købe varer online, får man tilbud om at købe på afbetaling gennem Ekspres Lån. “Med et Ekspres Lån i Bilka er der ingen smalle steder”, skriver varehuset på Bilka.dk. Men hvad de ikke skriver er, hvad det faktisk koster at låne penge med et Ekspres Lån.

Selskabet glemmer nemlig elegant at oplyse, hvad prisen for et lån er, og den går ikke.

“Der skal angives en ÅOP altså en årlig omkostning i procent, så man kan se, hvor dyre lånene er. Og i lyset af de oplysninger, jeg nu har fået, vil jeg rette henvendelse til virksomheden for at få nærmere belyst, om de overholder reglerne,” lyder det fra forbrugerombudsmand Henrik Øe.

Han vil ikke udtale sig om en konkret sag, men fortæller, hvorfor det er så vigtigt, at der står ÅOP i forbindelse med et lånetilbud.

“Det giver en præcis mulighed for forbrugerne til at sammenligne lån, og Folketinget har netop skærpet reglerne på området,” oplyser Henrik Øe.

Bilkas lånepartner Ekspres Lån fortæller heller ikke, hvad de samlede udgifter for at låne penge er i kroner og øre, inden du trykker på “indsend låneansøgning”.

At et så stort foretagende som Bilka opererer med en partner, der tilsyneladende ikke overholder loven, forarger en bankekspert.

“Det er helt umuligt på Bilkas hjemmeside at se, hvad det kommer til at koste, og hvad låneydelsen bliver. Jeg har regnet på kryds og tværs og kan slet ikke komme frem til noget af det, de skriver,” lyder det fra Elisebat Arendt. Hun er partner i den uafhængige økonomiportal Mybanker.

De forhold får Socialdemokraterne op af stolen. Partiets forbrugerordfører Benny Engelbrecht forarges over, at Bilka vil samarbejde med den slags virksomheder om at yde hurtige, dyre kviklån til danskerne.

“Jeg synes, Bilka burde sørge for at få styr på eget hus og få sørget for, at de finansieringspartnere, de arbejder sammen med, giver nogle ordentlige informationer til kunderne,” slår han fast.

Hos Bilka tager man oplysningerne om Ekspres Låns metoder ganske alvorligt.

“Hvis det viser sig, at vores samarbejdspartnere foretager noget som helst ulovligt, eller i det hele taget ikke oplyser tingene ordentligt over for vores kunder, så griber vi ind omgående. Det lover jeg,” lyder det fra HR- og kommunikationsdirektør i selskabet bag Bilka, Dansk Supermarked, Finn Lund Andersen.

Hvorfor Ekspres Lån ikke spiller med åbne kort på lånemarkedet, bliver desværre bare umuligt at opklare her og nu. Selskabet lovede fredag eftermiddag, at man ville komme med en forklaring, men det er endnu ikke sket. Og det er ikke muligt at komme i forbindelse med selskabets ledelse.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display