Aktieafkast er andet end penge

Når du investerer i aktier, udfordrer du også psyken. Dermed høster du som investor både afkast i form af kroner og selvindsigt.

GENERELT

Det gamle ordsprog om, at ’af skade bliver man klog, men sjældent rig’ er i høj grad gældende ved investering i aktier.

Jeg taler ofte med diverse investorer, og fælles for dem er den daglige kamp med deres egen psyke. Det er jo et meget personligt valg, når du efter lange overvejelser og research klikker ind i netbanken og køber aktier i en virksomhed. Fornemmelsen af at være på tynd is er slående. Det mærkes især på den store lyst, alle investorer har til at prale af gode køb og negligere de dårlige. Det er jo din stolthed og ære, der står på spil.

Personligt afkast

Jeg vil påstå, at investering i aktier også er selv udvikling, hvis du har modet og evnen til at lære af dine erfaringer og reflektere kritisk over baggrunden for trufne beslutninger. Du bliver klogere på din psyke ved at investere i aktier. Her er seks områder, hvor du får et personligt afkast:

1. Realistisk selvtillid.
Hvis ikke du har tillid til egne evner, dur du ikke som investor. Men har du for meget selvtillid, bliver du arrogant og over fladisk. Held og uheld har intet med kvaliteten af egne evner at gøre, og selv de dygtigste eller dummeste kan være heldige på børsen.

2. Øget beslutsomhed.
Vær præcis og grundig i dine valg. Det kan tage lang tid at undersøge en aktie, men når du først har truffet beslutningen, så hold fast – medmindre forudsætningerne ændrer sig. Du bliver stærk af beslutninger og svag af ikke at handle.

3. Håndtering af frygt.
I princippet burde du være lige så glad for 10 procent i positivt afkast som ked af et tab i samme størrelse. Men sådan er det ikke. Vær derfor nøgtern og sæt tabs- og gevinstmål for dine investeringer.

4. Holdning til risiko.
Har du ingen holdning eller lyst til risiko, skal du ikke investere i aktier. Uanset hvor mange analytikere, der anbefaler en aktie, så er det din beslutning helt alene. Det er dig, der skal bære tabet, og derfor skal du være bevidst om din risiko.

5. Bliv ikke forført af mønstre. Menneskets hjerne sikrer os overlevelse, fordi vi ser mønstre i vores verden. Det giver overblik og forudseenhed. Tro derfor ikke for meget på teknisk analyse eller lignende mønster argumenter.

6. Dyrk din fornuft. Stol på den, og forfin den. Lyt også til din intuition og samvittighed, men træf alene fornuftige købs- og salgsbeslutninger, som du kan redegøre for.

Tag op- og nedture

Et syvende punkt kunne være, at ’erfaring gør klog’. For erfaringen kan ikke tillæres, den skal du opleve. Da kurserne styrtdykkede i 2008, solgte mange private investorer ud og ventede på opturen, som de ikke ramte på det rigtige tidspunkt. Dermed gik de glip af en gevinst.

De investorer, der i deres egne porteføljer oplevede aktiekrakket i oktober 1987, kursfald efter Iraks invasion af Kuwait i 1990 eller it-boblen i 2000, ved, at aktierne nok skal stige igen. Det er ikke sikkert, at du bliver rig af dine investeringer, men du bliver med garanti klogere på dig selv.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display