Adskil investeringsbanken fra handelsbanken!

Skal der reguleres på finansmarkederne, er det klogt at kigge på de forhold, som gør bankerne "grådige."

GENERELT

Op igennem nullerne blev det klart, at bankerne tjener flere penge på at spekulere i værdipapirer på kundernes vegne end på udlån og indlån til almindelige mennesker eller sunde virksomheder.

Det siger næsten sig selv, at der ikke er megen værdiskabelse i samfundet, hvis dygtige mennesker bare sidder og spiller på kasino hele dagen. Det var resultatet af den uhensigtsmæssige deregulering, der skabte finanskrisen. Det ved vi i dag.

Der skal ikke herske tvivl om, at investeringsbankerne efter min mening har en væsentlig del af skylden for finanskrisen. Det er her grådigheden har været størst.

Aldrig mere - siger alle forståeligt nok. Problemet er bare, at vi lige nu regulerer os mere ind i problemerne end ud af dem. Det sker fordi bankerne ikke længere kan låne pengene ud, når de skal ligge på hylderne som sikkerhed for bankens virksomhed.

Det er forståeligt nok, at der stilles krav til bankerne, men kunne man både regulere og frigøre bindingerne på en gang, ville det være bedre. I Storbritannien er der nu stillet forslag om at skille de dele af bankforrentingen ad. Det synes jeg er en rigtig god idé.

Det vil nemlig betyde, at handelsbanker ikke vil kunne drive investeringsvirksomhed og omvendt, at investeringsvirksomheder ikke kan drive bank. Det medfører, at du i langt højere grad får mulighed for vælge, hvor du vil være kunde, og stemme med fødderne.

Det bliver også lettere at indføre en finansskat, hvis det ikke er muligt for bankerne at hente gebyrerne på finansskatten hos almindelige kunder. Kort sagt så kunne det på den måde blive dyrere at være kunde i en investeringsbank, uden at renterne på almindelige udlån (som nu) samtidig ville stige skyhøjt.

Med tiden ville dette skabe grundlag for sunde balancer i vores banker igen. Nogen (læs finanslobbyen) vil sandsynligvis sige, at det bare vil blive endnu dyrere. Men er finanskrisen ikke den ultimative pris? En pris ingen kan acceptere.

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display