Sidste chance for skatterabat på kapitalpension

Du skal til at rubbe neglene, hvis du vil udnytte skatterabatten ved omlægning af kapitalpension til aldersopsparing.

  Foto: istockphoto.com  

GENERELT

Har du tidligere sparet op på en kapitalpension, kan du opnå en kontant skatterabat ved at omlægge den til en aldersopsparing inden udgangen af 2015. Men det er i den grad sidste udkald, hvis du vil nå at udnytte skatterabatten - og afhængig af dit pensionsselskab eller din bank, er det måske allerede for sent.

Selvom ordningen først udløber ved årsskiftet, har flere af særligt de store pensionsselskaber allerede haft deadline for konvertering, mens en del af bankerne stadig holder muligheden åben et stykke ind i november.

Beholder du kapitalpensionen, som den er, vil du skulle betale 40 pct. i afgift, når du får den udbetalt. Vælger du derimod at omlægge den til en aldersopsparing, betaler du her og nu kun en afgift på 37,3 pct. Og det kan blive til en stor besparelse, forklarer Carsten Tanggaard, professor i finansiering og formand for Penge & Pensionspanelet.

”En besparelse på 2,7 pct. lyder måske ikke voldsomt, men skatten spiller ind, så din pension bliver reelt omkring 4,5 pct. større, og så er det jo en ganske skattefri besparelse.”

Skattefordel hvis du har over 40.000

Hvis der er knyttet en garanti til kapitalpensionen, bør du spørge dit selskab, hvordan du er stillet, hvis du lægger om. En anden undtagelse er, hvis du kun har sparet lidt op på kapitalpensionen - under 40.000 kr. som tommelfingerregel - så vil omkostningerne ofte overstige skatterabatten.

"Hvis du har over 40.000 kroner stående på en kapitalpension, er det altså næsten med sikkerhed en rigtig god idé at udnytte skatterabatten ved at konvertere til en aldersopsparing. Som jeg ser det, er der ingen særlige forbehold. Det er meget sjældent, det ikke vil kunne betale sig – og jo større din kapitalpension er, jo større vil skatterabatten være," siger Carsten Tanggaard.

Ingen skatterabat efter 2015

Hvis du ikke foretager dig noget, vil din kapitalpension fortsætte som hidtil, men du kan ikke længere indbetale til den. Efter 2015 kan du dog stadig godt omdanne din kapitalpension til en aldersopsparing, men så går du glip af skatterabatten.

”Det undrer mig faktisk, at der stadig er nogen, der ikke har udnyttet muligheden. Det er simpelthen fjollet ikke at gøre det, især hvis du har mange penge stående på en kapitalpension,” siger professor Carsten Tangaard.

Flere af de store pensionsselskaber har allerede haft deadline, og det har nogle banker også - eks. PFA, PensionDanmark og Danske Bank. Men du kan stadig nå det, hvis du er kunde hos Spar Nord (frist den 9. november), Lån & Spar Bank (frist den 15. november) eller Nordea (frist den 20. november).

De fleste banker og pensionselskaber har et ekspeditionsgebyr på omkring 600 kr. Kontakt evt. din pensionsudbyder og hør, om du stadig har mulighed for at konvertere, selvom fristen er overskredet.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display