10.000 ton supergiftigt affald til Danmark

Miljøministeren fastholder, at det er ansvarligt, at 10.000 tons ekstremt giftigt affald sejles 20.000 kilometer til destruktion i Nyborg.

GENERELT

Snart begynder containerskibe at sejle i rutefart fra Australien til Nyborg. Skibene er lastet med 10.000 tons supergiftigt affald, som eksporteres til destruktion i Kommunekemi.

Det såkaldte HCB-affald er så giftigt, at blot en dråbe på et gram kan forurene en milliard liter havvand, det er kræftfremkaldende og kan skade de indre organer.

På et samråd på Christiansborg i dag fastholdt miljøminister Karen Ellemann (V), at det er ansvarligt, at nyborgenserne tager imod supergiften, selvom Tyskland har afvist at tage imod det.

“Miljøstyrelsen har gjort et stort arbejde i at undersøge, om det udgør en risiko for Danmark. Det er mig, der har truffet beslutningen, og den har jeg truffet med forvisning om, at det er fuldstændigt ansvarligt, at HCB-affaldet destrueres på Kommunekemi. Jeg har det sådan, at den, der har evnen, har pligten,” sagde miljøminister Karen Ellemann.

En borgergruppe fra Nyborg er i dag rejst til København for at mødes med Karen Ellemann. Det er utilfredse med beslutningen om, at Nyborg skal til at fungere som affaldscentral for supergiftigt australsk affald. Nyborgenserne fik opbakning fra oppositionen, der angreb miljøministerens beslutning.

“Vi skal ikke give australierne den kattelem, at vi bare klarer deres affaldsproblem. Hvorfor skal vi tage deres affald? Australien er et civiliseret land, og de må selv sørge for at få det rette udstyr og klare deres eget problem,” sagde Socialdemokraterne miljøordfører Mette Gjerskov.

Fra SF’s side angreb Steen Gade og Ida Auken miljøministeren. De mener, at importen af HCB-affaldet er en politisk og ikke teknisk beslutning.

“Nyborgenserne har sagt nej til affaldet, det samme har australierne. Det er en politisk beslutning, hvor ministeren overtager sin australske kollegas problem. Han oplever nemlig stor folkelig modstand,” sagde Ida Auken, der er formand for Miljø- og Planlægningsudvalget og sit partis miljøordfører.

Trods oppositionens angreb, der går på risikoen for at forurene havvandet under skibstransporten og risikoen for en miljøkatastrofe herhjemme, så fastholder ministeren, at det er den rette beslutning.

“Det er mest miljørigtigt, at vi tager ansvar og destruerer affaldet, når vi har teknologien, som de ikke har i Australien,” fastslog Karen Ellemann.

Affaldet bliver sejlet på fire skibe, der hver er lastet med 2.500 tons HCB emballeret i tønder, som er placeret i containere.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display