It-indbrud kan koste dig rigtig dyrt

Du er ikke automatisk dækket, hvis en it-kriminel tømmer dit dankort eller afpresser dig for penge. Bliver du udsat for identitetstyveri, kan du godt forvente selv at skulle betale regningen for nyt pas, kørekort og så videre. Det kræver sund fornuft, opdateret antivirus-software og en god forsikring at færdes sikkert på nettet i dag.

  Foto: istockphoto.com  

FORSIKRING

It-kriminalitet er et voksende problem, og mange danskere er ikke godt nok forsikret mod de ubudne onlinegæster.

”Det kan overraske mange, at de ikke får dækket økonomiske tab som f.eks. betalinger med stjålne kreditkort eller omkostninger til nye identitetspapirer som betalingskort og pas,” siger Lise Agerley, der er kommunikationsdirektør i forsikringsselskabet Alka.

Derfor opfordrer hun dig til at tjekke, hvad din nuværende forsikring egentlig dækker i det tilfælde, at du bliver udsat for it-kriminalitet.

”Det er en god idé at sætte sig ind i, hvad dit forsikringsselskab definerer som identitetstyveri, og hvad det derfor dækker, når dine personlige oplysninger er blevet misbrugt,” siger Lise Agerley.

150.000 indbrud om året

I 2014 var 150.000 danskere udsat for indbrud på nettet. Problemet er desværre voksende, og derfor kan det være en god idé at give din forsikring et eftersyn.

De kriminelle skal bruge utroligt få oplysninger om dig for at kunne misbruge din identitet og dine penge.

”En rigtig stor del af vores liv foregår efterhånden online, og mange er slet ikke klar over alle de oplysninger, der ligger om os på nettet,” siger Lise Agerley.

”Det sker både på nettet og via kreditkort, som it-kriminelle snupper, tager et billede af og lægger tilbage. For kortoplysningerne på billedet er nok til, at de kan de handle på nettet – og der kan gå lang tid fra, at oplysningerne er blevet stjålet, til man opdager det.”

6 måder at mindske risikoen for identitetstyveri:

  1. Brug din sunde fornuft.

Det lyder måske banalt, men husk at bruge din sunde fornuft i alle online situationer. Hvis du modtager en mail eller sms fra Skat med et underligt link, skal du som udgangspunkt ikke klikke på linket. Det samme gælder, hvis du modtager en besked med et mærkeligt link fra en af dine venner på de sociale medier eller via deres mail. En god huskeregel er, at din bank, Nets, kreditkortudstedere og det offentlige ikke vil skrive sit ærinde direkte i en mail men via E-Boks eller brev.

  1. Vær opmærksom i det daglige.

Får du pludselig tilsendt varer eller pakker, du ikke har bestilt? Eller sker der transaktioner i dit navn, som du ikke kender noget til? Det er en god idé at være opmærksom på ualmindeligheder i hverdagen, så du hurtigt kan reagere.

  1. Brug forskellige adgangskoder og pinkoder.

Brug en adgangskode, så snart du har muligheden for det – og sørg for ikke at bruge den samme på alle dine konti. Hvis en hacker først har snuset sig frem til en af dine koder, skal det ikke være let for ham eller hende at få adgang til alle andre personlige konti, du har. Husk desuden at beskytte koden, når du indtaster den, specielt i det offentlige.

  1. Aktivér Firewall og sæt antivirus til at opdatere automatisk.

Sørg for at installere både et antivirusprogram og en firewall på din computer, da de kan hjælpe med til at modvirke hackerangreb. Dog gælder det samme som med almindelige programmer, og det er derfor vigtigt, at du husker at opdatere.

  1. Opdater programmerne på din computer.

Generelt er det altid en god idé at opdatere programmer, så de yder hurtigere og bedre, men især tredjepartsprogrammer som f.eks. Quicktime, Flash og Java er vigtige at holde up-to-date. Hackere har nemmere adgang til din computer via forældede tredjepartsprogrammer.

  1. Undersøg dækningen hos din forsikring.

Hvis uheldet er ude, er det en god idé allerede at have styr på, hvordan dit forsikringsselskab dækker, og hvordan du skal forholde dig. Det kan være meget ubehageligt og føles decideret krænkende at blive hacket, så sørg for, at du kan handle hurtigt og automatisk.

 

 

Tags

Anbefalede artikler