Forsikringssvindel koster dig 1000 kr. om året

Forsikringssvindel udgør op mod 10 procent af alle erstatningssager. Regningen ender hos de ærlige kunder.

  Foto: istockphoto.com  

FORSIKRING

Sidste år opdagede forsikringselskaberne svindel for næsten en halv milliard kroner. Men ifølge forsikringsbranchen er det kun toppen af isbjerget, og her skønner man, at danskerne svindler for mellem to og fire milliarder kroner om året. Det beløb svarer til 5-10 pct. af de samlede erstatningsudbetalinger. Oveni det kommer også svindel med livs- og pensionsforsikringer, men her kender man ikke tallet på brancheniveau. Regningen for svindlen ender i sidste ende hos forsikringstagerne. De uberettigede erstatningsudbetalinger finansieres med penge fra de forsikringspræmier vi alle indbetaler til i fælleskab. Når regningen skal fordeles, svarer det til, at alle danskere over 18 betaler mindst 500-1000 kroner for meget for deres forsikringer årligt, udelukkende på grund af forsikringssvindel.

Danskerne er (for det meste) imod svindel

En undersøgelse fra Forsikring & Pension viste i 2014, at 97 pct. af danskerne ikke mener, det er i orden at fifle med en forsikringskade for at få mere i erstatning. Alligevel er danskernes syn på forsikringsvindel ikke helt sort/hvidt. Samme undersøgelse fastslog nemlig, at danskerne på andre områder ikke er enige med branchen i, hvad der bør opfattes som svindel.

Eksempelvis mener næsten halvdelen af os, at det er ok at være fast bruger af en bil, der er forsikret i vores forældres navn.

”Men den går ikke, for det er svindel at afgive forkerte risikooplysninger for at spare på præmien," siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør i forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension.

Hvis et forsikringsselskab har mistanke om svindel, kan det trække en erstatningssag ud til nærmere undersøgelse. Det kan være alt lige fra et par ekstra spørgsmål til et fysisk besøg på anmelderens adresse. Er der tale om større eller mere komplicerede svindelsager, har selskaberne typisk specialuddannet personale til at foretage de nødvendige undersøgelser.

Tags

Anbefalede artikler