10 forsikringstips

Direktør Steen Søndergaard fra forsikringsmægleren V-R Gruppen giver her 10 gode råd til dine forsikringer.

  Foto: istockphoto.com  

FORSIKRING

1. Fokuser på mere end prisen
Folk er slemme til udelukkende at fokusere på forsikringspræmien og glemmer at se på, hvor høj selvrisikoen er, eller hvor godt du i virkeligheden er dækket af forsikringen.

Forsikringsselskaberne bruger ofte bilforsikringen til at fange din opmærksomhed, for de fleste går meget mere op i den end i hus- eller ulykkesforsikringen. De lokker med billige præmier, men ofte dækker det over, at du har forhøjet selvrisiko ved skade nummer to, hvis bilen føres af unge under 26 år, eller hvis du låner din bil ud. Husk at se på hele pakken.

2. Accepter selvrisiko mod lavere præmie
Præmien betaler du hvert eneste år, og hvis du er typen, der kun får få skader, kan det bedst betale sig, at du går efter en højere selvrisiko og holder præmien nede.

3. Individualiser din dækning
Få valgt den dækning, der passer til dig. På alle typer forsikringer er der grunddækninger, og derudover er der til- og fravalg. Dyrker du kampsport eller faldskærmsudspring? Så skal du sørge for at få tilvalgt ’farlig sport’ i din ulykkesforsikring.

Bor du til leje? Så står der måske i din lejekontrakt, at du har ansvaret for glas og sanitet, og så bør du tilvælge en glas- og kummedækning i din indboforsikring.

4. Få hjælp fra en asssurandør
Det kan være at assurandøren er opmærksom på noget, du ikke har lagt mærke til. Hvis du for eksempel har et mindre erhverv på din ejendom, hvor du roder med biler, skal du være dækket på en bestemt måde. Måske har du en bestemt type tag, der betyder, at du skal forsikres på en måde og ikke en anden.

5. Hold bank og forsikring adskilt
Pas på med at blande bank og forsikring sammen, så du for eksempel får en lavere rentesats på dit realkreditlån, fordi du også lader dig forsikre gennem banken. Det er fint nok med den lavere rentesats, men det bliver hurtigt meget svært at overskue, hvad der vil ske, hvis du bliver sur på banken og ikke længere vil have den forsikringspakke.

6. Husk de særlige risici
Hvis du kører motorcykel, samler på antikke våben, springer i faldskærm eller har en særlig samling af dyre malerier, bør du gøre forsikringsselskabet opmærksom på det. Stil dig selv dette spørgsmål: er det, jeg gør eller samler på, noget, alle andre også gør? Hvis svaret er nej, kan du være sikker på, at det ikke er dækket af de almindelige forsikringer.

7. Tjek policen inden underskrift
Hvis du har modtaget en police og accepterer den, hæfter du selv for, hvis der er uoverenstemmelser mellem den, og det, du troede, I aftalte. Du kan komme særligt galt afsted på nettet, hvor du tager ansvaret for, at alle oplysninger er korrekte. Er den motorstørrelse, der står opført i policen, nu også den rigtige? Hvis ikke, kan det koste dig mange penge.

8. Indhent flere tilbud
Såkaldte gensidige selskaber skal ikke drive forsikringsvirksomhed for at tilgodese en række aktionærer. De skal kun leve op til en række solvenskrav. Disse små selskaber er ofte ikke så aggressive i deres markedsføring som de store, og mange danskere kender dem ikke.

Mange tror fejlagtigt, at du skal tilhøre en bestemt arbejdsgruppe for at kunne tegne forsikring i forskellige selskaber. For eksempel at du skal være gartner for at tegne forsikring hos Gartnernes Forsikring. Men det er ikke altid tilfældet. Og ofte kan disse små selskaber tilbyde rigtig gode, billige forsikringer.

9. Hold hovedet koldt
Undgå at lade dig presse. Gå de forskellige forsikringstilbud igennem, og få måske også en uvildig til at se på dem. Der kan sagtens være noget, du har overset.

10. Søg uvildig rådgivning
Hvis du ikke føler dig klædt på til opgaven, så spørg en forsikringsmægler til råds. Det er også bedre at spørge sin bankrådgiver til råds end bare at klare det hele selv. Men vær opmærksom på, at søger du råd hos bankrådgiveren, vil vedkommende svare ud fra det produkt, han selv ønsker at sælge til dig.


Fra Penge & Privatøkonomi, marts 2014 

Tags

Anbefalede artikler