Mange bruger en månedsløn på sommerferien. Hvad bruger du?

Der er stor forskel på, hvor mange penge danske familier brænder af på deres sommerferie.

  Foto: istockphoto.com  

FORBRUG

Kø på motorvejen, travlhed i lufthavnen, masser af mennesker på færgerne og propfyldte toge. Om lidt starter årets sommerferie, og millioner af danskere drager ud på nye eventyr. For mange af dem bliver sommerferien dog lidt mindre i år. 

Det viser en ny undersøgelse fra Deloitte. Her siger 26 pct., at de har færre penge til ferien end sidste år, mens kun 15 pct. siger, at de har flere.

"Sommerferiebudgettet er en ret god indikation af den generelle økonomiske tilstand. Mens det kan være svært at justere sine faste udgifter, er det let at tilpasse sin ferieudgifter. Er der lidt slunkent i kassen, eller er der andre udgifter, der presser sig på, er det helt almindeligt, at man vælger en ferie, der lidt billigere, lidt kortere og lidt tættere på," siger forbrugerekspert i Deloitte, Peter Mølkjær.

Trods trang økonomi siger 58 pct. af danskerne, at de skal til udlandet i år. I gennemsnit varer rejsen 11,6 dage.

"Det er naturligvis fristende at tage til udlandet, og det er da også over halvdelen af befolkningen, der gør det i år. Dog kræver det, at man hiver den store pengepung op af lommen. Den gennemsnitlige udlandsrejse koster lige under 17.000 kr. pr. hustand. For top 1 pct. bliver regningen mindst tre gange så stor."

Selv om det altså er dyrt at tage til udlandet, er det absolut heller ikke gratis at holde ferie under de hjemlige himmelstrøg.

"Ved siden af udlandsrejserne forventer den gennemsnitlige husholdning at bruge 5.318 kr. på overnatning og ferieaktiviteter i Danmark. Her er det især sommerhusferie, der hitter, samt overnatning hos familie og venner. Dog er vi nede i helt andre prisklasser end de store udlandsrejser. Man kommer langt for pengene herhjemme," siger Peter Mølkjær.

Uanset destination skal der dog nok blive tid til at hygge med familien, mener Peter Mølkjær, også selv en del af befolkningen oplever en økonomi, der er trang:

"I foråret sagde 18 pct. af danskerne, at de frygter at miste deres job inden for de kommende 12 måneder. Det er klart, at står man i en usikker situation rent økonomisk, er det fornuftigt at sætte de helt store drømme på stand-by. Man kan sagtens få meget ud af en billig ferie. Og pyramiderne står der nok også til næste år."

2 pct. danskerne pakker i år den store rejsekuffert og tager på en udlandsrejse, der varer mere end 30 dage.

 

Fakta:

Så mange penge har danskerne til sommerferie i år

  • 26 pct. har færre penge
  • 15 pct. har flere penge
  • 59 pct. har samme beløb

 Så mange skal til udlandet i sommerferien

  • 58 pct. skal til udlandet
  • 42 pct. bliver hjemme i Danmark

Det koster ferien

  • 16.979 kr. pr. husholdning er prisen for den gennemsnitlige udlandsrejse
  • 5.318 kr. pr. husholdning bruger danskerne i gennemsnit på at holde ferie Danmark
  • Den gennemsnitlige udlandsrejse varer 11,6 dage

 Deloittes Sommerferieanalyse 2016 er baseret 1000 interview med repræsentativt udvalgte danskere samt 899 interview med repræsentativt udvalgte danskere i arbejde. 

Undersøgelserne er gennemført af Epinion for Deloitte.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display