Køb med ultralokal valuta

Ultralokal valuta er en møntfod, der kun kan bruges i et meget lille geografisk område. I teorien skulle det holde pengene i lokalområdet. Og beskytte mod globalisering. Tag med til den amerikanske by Davis, hvor indbyggerne siden 2010 har afprøvet det lokale eksperiment.

FORBRUG

24-årige Elyze Green skal lige have overstået et hurtigt indkøb i Davis Food Co-op, der er et fællesdrevet supermarked i byen af samme navn i Californien i USA. Udenfor er vejret, som det næsten altid er her: mest behageligt i skyggen.

Elyze skynder sig igennem den velassorterede butik, hvor hun tager vindruer, en flaske vin og nogle kiks. Så langt så godt. Intet usædvanligt i det. Men fremme ved kassen bladrer den unge kvinde forbi sine mørkegrønne dollarsedler i pungen og stopper i stedet ved nogle lyse-grønne, gule og brune sedler, der ikke umiddelbart er genkendelige – det er i hvert fald ikke dollar. Ikke desto mindre tager den smilende kassedame uden at blinke imod sedlerne. Det er de såkaldte Davis dollar.

I Davis har man siden 2010 haft sin egen møntfod ...

Resten af artiklen er forbeholdt abonnenter, der kan logge ind herunder. Er du ikke abonnent, så KLIK HER OG FÅ ET SÆRTILBUD på 2 numre af Penge & Privatøkonomi for 99 kroner og få øjeblikkelig adgang til artiklen.

Download hele artiklen her

Tags

Cxense Display