Hvor meget skal vi forbruge for at sparke gang i økonomien?

FINANS

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:
Politikerne snakker hele tiden om, at vi danskerne skal ud og bruge flere penge for at få gang i økonomien og øge beskæftigelsen, men hvor meget af vores løn skal vi egentlig bruge mere, for at det batter noget?
R.S., Sønderborg

SVAR:
Det er et meget komplekst spørgsmål, som det er umuligt at svare præcist på. Men lidt gammeldags høkerregning kan dog hjælpe os et godt stykke på vej. Hvis vi antager, at hver eneste indbygger over 18 år bruger 500 kroner ekstra om måneden på restaurant- og cafebesøg, øger det isoleret set privatforbruget med 27 milliarder kroner og beskæftigelsen med cirka 43.000 fuldtidsansatte. Lidt over halvdelen af beløbet går til moms, husleje, råvarer, profit og investeringer. Tilbage resterer cirka 13 milliarder kroner, der udbetales som løn til personalet.

Med en gennemsnitlig lønomkostning på 300.000 kroner pr. ansat giver det plads til ansættelse af de nævnte 43.000 personer inden for hotel- og restaurationsbranchen. Regnestykket er naturligvis teoretisk, men giver dog et fingerpeg om, hvilken rolle vores privatforbrug har på beskæftigelsen.

Hilsen Jørgen Rasmussen (Økonomisk Journalist med speciale i bolig og investering)

Mød Penge & Privatøkonomis eksperter og stil selv spørgsmål til dem her.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display