Vedligeholdelse: 6 dyre trusler mod din bolig

Her er de vigtige punkter, som du skal holde øje med på dit hus og vedligeholde løbende. På den måde undgår du uventede og potentielt meget kostbare ekstraregninger.

BOLIG

1: Taget ligger løst


Ofte opdager husejeren ikke, at taget ligger løst, før der falder teglsten ned. De løse sten kan skyldes, at taget er gammelt, eller at bindetrådene, som skal holde taget fast, er rustet væk.

 

Forebyggelse: Stil dig op på en stige og tjek taget et par gange om året. Teglstenstage kan kontrolleres indefra, da der trænger lys ind om dagen. Få repareret tagskader eller lagt taget om, inden det går galt.

Reparation: Et par løse teglsten kan lægges på plads af en murer for 1.000-2.000 kroner. Nyt tag på et ældre parcelhus koster typisk 1.200 kroner pr. kvadratmeter for teglsten.


2: Taget er utæt

Hvis taget er utæt, kan vand og fygesne trænge ind, og det sker ikke kun, hvis der er huller i taget. Det sker typisk også der, hvor du ikke kan se det: omkring kviste, ved skorstenen, langs rygningen, på grund af ødelagt understrygning på tagstenene eller ved tagfoden.

Forebyggelse: Hold øje med fugt og vinter sne på loftet – og fugtskjolder under loftet. Få straks utætheder elimineret, og begræns skaderne.

Reparation: Små utætheder kan repareres for et par tusinde kroner, mens større skader kræver nye ind dækninger til mindst 10.000 kroner.


3: Svamp og råd

Svamp og råd kan blive skabt af en konstant fugt. Den værste form for svamp er den, som du kan få i loft- og bjælkelags konstruktionens tømmer. Den er nemlig ikke nødvendigvis dækket af din villa forsikring.

Forebyggelse: Tjek jævnligt huset for konstant indtrængende fugt, ikke mindst på loftet. Især tag og inddækninger er sårbare steder, men også havedøre og vinduer kan være kritiske steder

Reparation: Fra 2.000 kroner for et enkelt vindue til over 500.000 kroner for en tagkonstruktion.


4: Dårlig isolering

Dårlig isolering giver ikke blot nogle ekstra udgifter på varmeregningen. Det kan også skabe kondens og skimmelsvamp samt værre skader i nogle af husets kolde hjørner.

Forebyggelse: Hvis du er usikker på, hvorfor boligen er kold og varmeregningen alt for høj, så kan du få termo fotograferet huset for at se, hvor der er såkaldte “kuldebroer”. Prisen er cirka 3.500 kroner.

Reparation: En hulrumsisolering koster 300-500 kroner pr. kvadrat meter. Isolering af loft, skunk, skråvægge og krybekælder er oftest noget dyrere pr. kvadrat meter.


5: Fugt i kælderen

Det er svært at undgå fugt i kælderen. Det er specielt svært i ældre huse uden et effektivt omfangsdræn. Kontroller i stedet fugten, så den ikke fører til svampedannelser.

Forebyggelse: Ved meget fugtige vægge skal du tjekke for ophobning af vand udenfor, eksempelvis som følge af en utæt tagrende, forkert jordhældning eller indelukkende plastmaling.

Reparation: Et omfangsdræn til et typisk hus på 130 kvadratmeter koster let 200.000 kroner. Begynd med de små løsninger som udluftning med kold og tør luft, fjern forkert maling, og flyt møbler væk fra ydervægge.


6: Skjulte rør/samlinger

Skjulte rør/samlinger er en rigtig sniger. For hvis der går hul på rør inde i vægge, under gulve eller i skunke, kan det vare noget tid, før du opdager det. Det kan blive meget dyrt, hvis vandet siver i månedsvis.

Forebyggelse: Kontroller, hvor der eventuelt er skjult rørføring, og hold øje med fugtsignaler i nærheden af dem. Kontroller også din vandmåler, når du ikke bruger vand.

Reparation: Tilkald straks en fagmand, hvis du ser tegn på fugt omkring rørene. En reparation kan kræve partiel fjernelse af vægge, hvilket koster mindst 10.000 kroner.

Kilde: Listen er udarbejdet i samarbejde med arkitekt og beskikket bygningssagkyndig Kurt Rosenkrans Høyer, Huskonsulenten.dk.

 

Tags

Anbefalede artikler